Extra controles op rijden onder invloed

De Vlaams-Brabantse politiezones zullen volgende maand extra controleren op rijden onder invloed. En dan gaat er nog eens extra aandacht naar bestuurders van zware voertuigen.

De provincie zette de jongste jaren al fors in op het terugdringen van verkeersongevallen waar alcoholgebruik mee gemoeid is. "Bij de ongevallen in 2016 waar gewonden bij vielen, bleek er in 12,5 procent van de gevallen alcohol in het spel te zijn", aldus provinciegouverneur Lodewijk De Witte (sp.a). "We willen het aantal slachtoffers omlaag krijgen, en dat lukt ook. Tijdens de eerste helft van dit jaar vielen er in onze provincie negen doden minder te betreuren dan in dezelfde periode vorig jaar. Concreet ging het in de eerste zes maanden van 2017 om veertien dodelijke slachtoffers, waar dat er vorig jaar nog 23 waren. Voorts is het aantal ongevallen met gewonden in diezelfde periode gedaald van 1.619 in de eerste zes maanden van 2016 tot 1.505 in de eerste helft van dit jaar."

Zwaardere ongevallen met trucks

Dat onder meer vrachtwagenchauffeurs in oktober extra aandacht zullen krijgen, heeft natuurlijk zijn redenen. "Ongevallen waar zij bij betrokken zijn, zijn doorgaans veel ernstiger dan ongevallen waar pakweg twee auto's bij betrokken zijn", legt De Witte uit. "Menselijk falen - zoals afleiding, vermoeidheid, gebruik van drugs en alcohol,... - is een belangrijke oorzaak. In de eerste zes maanden van dit jaar vielen er acht doden, veertien zwaargewonden en 117 lichtgewonden bij ongevallen waar zware voertuigen bij betrokken waren." (TVP)

Lees meer