Vlaams minister Ben Weyts.
Foto Mozkito Vlaams minister Ben Weyts.

Krijgt Weyts CD&V op de knieën?

Vlaams minister Ben Weyts wil met zijn N-VA ongetwijfeld in de meerderheid terechtkomen, maar dan moet hij eerst wel met CD&V afrekenen. Dat lukte vorige keer niet, omdat de partij van burgemeester Hugo Vandaele in zee ging met sp.a-Groen en Open Vld.

N-VA haalde in 2012 acht zetels binnen. De partij van Weyts ging dus fors vooruit en reikte CD&V de hand. Maar het werd een koude douche. Weyts was zelfs bereid om CD&V de sjerp te laten, maar een coalitie kwam er niet van. Zes jaar later zal Weyts, die sinds 2014 Vlaams minister van onder meer Mobiliteit en Openbare Werken is, ongetwijfeld de puntjes op de 'i' willen zetten, en van zijn partij de grootste willen maken in Beersel.


Huidig burgemeester Hugo Vandaele kreeg intussen van zijn achterban het vertrouwen om de lijst te trekken - net als vorige keer. Vandaele is een ervaren politicus die als schepen jaren in de schaduw van Hugo Casaer werkte, maar sinds 2013 ook als burgemeester zijn stempel op het beleid drukte. De huidige CD&V-schepenen kondigden ook al aan dat ook zij opnieuw deelnemen aan de verkiezingen, wat wil zeggen dat de partij toch weer enige ervaring kan uitspelen. Voorts wordt het uitkijken naar het kartel sp.a-groen, vorige keer goed voor drie zetels. Maar uiteindelijk was het vooral Groen dat met schepen Veerle Leroy enkele nieuwe ideeën kon lanceren - en dus ook heel wat potentiële kiezers kon aanspreken. (BKH)

Lees meer