Yves Ghequiere (rechts) schudt de hand van Damien Thiéry tijdens de installatievergadering. Voorlopig bekommert de voorgedragen burgemeester zich om 25 bevoegdheden.
Mozkito Yves Ghequiere (rechts) schudt de hand van Damien Thiéry tijdens de installatievergadering. Voorlopig bekommert de voorgedragen burgemeester zich om 25 bevoegdheden.

Nog niet benoemde burgemeester heeft liefst 25 bevoegdheden: “Op termijn wordt dit onhoudbaar”

De voorgedragen burgemeester Yves Ghequiere (Link@venir) van Linkebeek heeft liefst 25 bevoegdheden. Hij wacht op een definitieve benoeming van Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA). “Mijn dagen zijn gevuld met vergaderingen”, zegt Ghequiere. “Ik hoop dat ik snel iets hoor van de minister, want dit is onhoudbaar.”

Yves Ghequiere wil graag aan de slag als benoemd burgemeester maar het is wachten op een beslissing van Vlaams minister voor Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA). Tot dan kan een vierde schepen de eed niet afleggen en moeten de bevoegdheden dus verdeeld worden onder Ghequiere en schepenen Damien Thiéry (Ensemble LKB Samen) en Mariette Wennmacher (Link@venir).

Ghequiere heeft zo liefst 25 bevoegdheden onder zijn hoede. Van Ruimtelijke Ordening over Stedenbouw tot Mobiliteit maar ook Politie, Openbare Werken en Middenstand staan op het lijstje. Het lijstje is lang, zeker als je weet dat Thiéry en Wennmacher met respectievelijk vier en zes bevoegdheden er lang niet zoveel op hun adreskaartje staan hebben. “Maar toch kon ik niet anders dan die bevoegdheden op mij te nemen”, zegt Ghequiere. “Mariette Wennmacher is nieuw in het college en dan moet je niet meteen te veel hooi op je vork nemen. Ze moet zich kunnen inwerken. Damien Thiéry was niet bereid om extra bevoegdheden op zich te nemen en dus was er geen andere oplossing.”

Zwaar

Ghequiere geeft wel toe dat het zwaar is. “Mijn dagen zijn gevuld met vergaderingen”, zegt Ghequiere. “Niet alleen op het gemeentelijk niveau maar ook daarbuiten. De situatie is op termijn onhoudbaar. Ik kijk elke uit naar nieuws van de minister in de hoop dat ze mij benoemt, zodat Marco Schetgen kan toetreden tot het college. We zijn al een kleine gemeente en kunnen daardoor maar een klein schepencollege samenstellen. Dan is het dus wel belangrijk dat we zo snel mogelijk op volle kracht kunnen werken.”

Minister Homans houdt de benoemingen in beraad van alle burgemeesters in de faciliteitengemeenten. Enkel in Wemmel is de burgemeester benoemd. De burgemeesters besloten namelijk om de oproepingsbrieven te versturen volgens een arrest van de Raad van State. Dat hield in dat Franstalige kiezers die zich voor een periode van vier jaar registreerden meteen hun brief in het Frans ontvingen, iets wat de Vlaamse overheid een inbreuk op de taalwetgeving vindt. “Ik wil hier zeker geen nieuwe polemiek opstarten”, zegt Ghequiere nog. “De minister heeft nog tot half maart de tijd om te beslissen. Ik hoop alleszins dat we sneller iets zullen horen. Op dit moment lijdt het gemeentelijk beleid er niet onder, maar dit hoeft echt geen weken meer aan te slepen.”

Alle bevoegdheden van voorgedragen burgemeester Yves Ghequiere:

- Algemeen beleid

- Politie

-Veiligheid

- Financiën

- Gemeentelijke mededelingen

- Informatie en Public Relations

- Juridische Zaken

- Intercommunales

- Personeel / MAT

- Brandweer

- Ruimtelijke Ordening en Stedenbouw

- Kerkfabriek / Erediensten

- Leefmilieu en duurzame ontwikkeling

- Openbare Werken

- Begraafplaatsen

- Gemeentelijke werkmannen

- Patrimonium

- Mobiliteit / RER

- Sociale Zaken & OCMW

- Volksgezondheid

- Gelijke kansen

- Openbare reinheid / Recyclagepark

- Huisvesting / Bindend sociaal objectief

- Middenstand en Lokale Economie

- KMO

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer