4 De vlammen slaan uit het dak van de loods, dat asbest bevat. De rookpluim is tot 20 kilometer in de omtrek te zien.
Mozkito De vlammen slaan uit het dak van de loods, dat asbest bevat. De rookpluim is tot 20 kilometer in de omtrek te zien.

Tachtig mensen geëvacueerd door loodsbrand

GEMEENTELIJK RAMPENPLAN VAN KRACHT DOOR ASBESTGEVAAR

Door een hevige uitslaande loodsbrand werden vrijdagavond zo'n tachtig bewoners van de Nering en omliggende straten geëvacueerd. De brand ontstond vermoedelijk tijdens het klussen aan een wagen. Het gebouw is onderverdeeld in compartimenten waar verschillende zelfstandigen hun atelier hebben. Niemand raakte gewond.

Het vuur ontstond rond 16.45 uur in het gebouw waarin vroeger een drukkerij gevestigd was. Al snel was een rookpluim tot twintig kilometer ver te zien. Tientallen brandweermannen uit Vlaams-Brabant, Brussel en Wallonië kwamen ter plaatse. De hulpdiensten gingen meteen aan de slag, maar het blussen had wel wat voeten in de aarde. "De brandweer heeft lang naar aansluitpunten voor de waterslangen moeten zoeken", zegt Martin Godart, die aan de overkant van de loods woont. Door de rioleringswerken is de straat volledig opengebroken. De deksels van de hydranten lagen vol steenpuin en de bordjes die de plaatsen moeten aanduiden waren verdwenen. "Ik zag de vlammen uit het dak slaan en stond met enkele buren te kijken, tot de politie ons kwam vragen om te vertrekken", besluit Godart.

4 De omliggende huizen worden door de politie ontruimd.
Mozkito De omliggende huizen worden door de politie ontruimd.

Brandende auto en explosies

De exacte oorzaak van de brand valt vermoedelijk te zoeken bij een garagist, al zal een branddeskundige die aangesteld werd door het parket Halle-Vilvoorde meer duidelijkheid moeten scheppen. In een van de delen sleutelt een man aan wagens. Hij restaureert ook oldtimers. Schrijnwerker Jose Da Silva Constate heeft zijn atelier er net naast. "Er klopte iemand op de deur en toen ik in zijn werkplaats keek zag ik een auto in brand staan", doet hij het verhaal. "Ik hoorde ook ontploffingen, vermoedelijk afkomstig van enkele gasflessen. Daarom ben ik vliegensvlug in mijn bestelwagen gesprongen en weggereden. Het doet pijn te beseffen dat ik waarschijnlijk alles kwijt ben. De schade loopt op tot duizenden euro's. Een werkkoffer vol materiaal die ik meesleur op verplaatsing is bijvoorbeeld op zich al 5.000 euro waard. Dan spreken we nog niet over de andere machines. Sommige moest ik zelfs nog afbetalen."


De evacuatie was volgens burgemeester Hugo Vandaele (CD&V), die de leiding had omdat het gemeentelijk rampenplan van kracht was, nodig door het asbestgevaar. "Het dak bestaat uit asbestbevattende golfplaten", weet hij. "Daarom was een evacuatie nodig, maar het was geen verplichting. 77 mensen uit veertig woningen gingen daar op in. Twee mensen besloten in hun woonst te blijven, maar dienden dan wel ramen en deuren gesloten te houden. Wie geen opvang had, kon terecht in onze gemeenteschool in Lot." Een twintigtal mensen ging in op dat laatste aanbod, waaronder Wilfried en zijn vrouw. Zij kregen koffie en sandwiches aangeboden. "We zagen de rook en hoorden luide knallen", klinkt het bij hen. "Soms waren er enorme steekvlammen als er gasflessen ontploften. We dachten op het gemak te vertrekken, maar de agente drong toch aan dat het vlug moest gaan. Daardoor hebben we enkel snel een jas meegenomen."

4 Het aansluiten van de waterslangen heeft wat voeten in de aarde omdat de bordjes die de plaatsen aanduiden, weggehaald zijn voor rioleringswerken in de straat.
Mozkito Het aansluiten van de waterslangen heeft wat voeten in de aarde omdat de bordjes die de plaatsen aanduiden, weggehaald zijn voor rioleringswerken in de straat.

's Avonds weer naar huis

Een vrouw kon bij haar dochter terecht, maar besloot mee te rijden met de buren richtingen de school. "Zo blijf ik toch wat op de hoogte en weet ik wanneer ik terug mag keren", zegt ze. Het duurde tot 's avonds laat vooraleer iedereen terug naar huis kon. Het was evenwel niet duidelijk of ook effectief iedereen terug naar huis kon. "Wij wonen vlak naast de loods", klinkt het bij een bewoonster. "Er is amper acht meter ruimte tussen onze woning en het gebouw. We hopen dat er geen brandschade is, al zou dat volgens de eerste berichten niet het geval zijn. Wel heeft onze woning vol in de rook gestaan, dus misschien zitten we wel met een pak rookschade."


Enkele vrienden uit de buurt verzamelden aan het op- en afrittencomplex van de R0, waar ook hulpdiensten hun commandopost hadden opgesteld. "We gingen normaal bij een vriend barbecueën, maar blijkbaar moet hij zijn woning uit", klinkt het. "Hij mag nog snel zijn honden oppikken, en dan gaan we op zoek naar een nieuwe locatie voor onze barbecue."

4 Enkele buurtbewoners wachten bij een kop koffie geduldig op meer nieuws in de gemeenteschool.
Mozkito Enkele buurtbewoners wachten bij een kop koffie geduldig op meer nieuws in de gemeenteschool.

Lees meer