Olivier De Spiegeleir achter de piano in de gemeentelijke feestzaal, samen met schepen van Cultuur Steve Roobaert (LVB-Drogenbos Plus).
Foto Mozkito Olivier De Spiegeleir achter de piano in de gemeentelijke feestzaal, samen met schepen van Cultuur Steve Roobaert (LVB-Drogenbos Plus).

Thuishaven niet 'te klein' voor toppianist

OLIVIER DE SPIEGELEIR MAAKT TUSSEN MILAAN EN CHINA TIJD VOOR CONCERT

Hij trad dit jaar al op in Panama en Milaan, en China volgt nog. Maar op 6 oktober heeft Olivier De Spiegeleir zijn agenda vrijgemaakt voor 'Drogenbos Goes Classic'. Het wordt een thuiswedstrijd voor één van België's meest gerespecteerde pianisten, in een thuishaven waar hij opvallend genoeg ook een nobele onbekende is.

Meer dan vijfhonderd optredens in meer dan twintig landen: zo ziet de teller van Olivier De Spiegeleir (57) er tot dusver uit. Koning Filip en Koningin Mathilde zaten al in het publiek, en later dit jaar wordt hij nog in China verwacht. Maar op vrijdag 6 oktober ziet zijn agenda er iets 'alledaagser' uit: een pianorecital in de gemeentelijke feestzaal van Drogenbos. "Ik vond het hoog tijd om hem in eigen gemeente nog eens het podium te geven", zegt schepen van Cultuur Steve Roobaert (LVB-Drogenbos Plus). "Drie jaar geleden sprak ik er al eens over met hem. Toen ik in mijn studententijd na de tramrit voorbij zijn huis stapte, hoorde ik hem vaak piano spelen. Later heb ik hem ook ontmoet tijdens een concert in Brussel. Nu er eindelijk ruimte in zijn agenda is, ben ik blij dat we tijdens de eerste editie van Drogenbos Goes Classic kunnen uitpakken met een topmuzikant uit eigen gemeente. Veel mensen weten niet dat we zo'n begenadigd pianist in huis hebben, maar evengoed kregen nog maar weinig inwoners al ooit de kans om hem aan het werk te zien."

Gemoedelijk

De Spiegeleir, die al vijftig jaar piano speelt, kijkt er zelf ook enorm naar uit. "Een thuisoptreden", aldus de man, die eigenlijk afkomstig is uit het Waalse Ath. "Ik heb inderdaad al een heel stuk van de wereld gezien en in veel zalen opgetreden, maar dat betekent niet dat de feestzaal hier moet onderdoen. Het wordt een concert dat ik met mijn hart zal geven. Het is tenslotte toch iets speciaals. Ik woon hier nu 23 jaar en Drogenbos is mijn thuis geworden. Ik zal bekend werk brengen van onder anderen Beethoven, Chopin, en Liszt. Vooraf geef ik ook een woordje uitleg. Die stukken mogen dan wel al door zoveel pianisten gebracht zijn: elke muzikant legt er zijn eigen gevoel in. Ik wil er een toegankelijk en gemoedelijk recital van maken. Het gemeentebestuur biedt nadien ook een glaasje aan, en dan zal ik ook zelf de tijd nemen om eens met de mensen te praten. Ik kijk er dus zeker naar uit."


Het pianorecital start om 20 uur in de feestzaal aan de Grote Baan 222. Kaarten kosten 5 euro en kunnen besteld worden via www.drogenbos.be.

Lees meer