2 Studente Aïsa Debeer (23) leerde Achille Rys (99) skypen.
Benny Proot Studente Aïsa Debeer (23) leerde Achille Rys (99) skypen.

"Ik had nog nooit met pc gewerkt"

99-JARIGE SKYPET VOOR HET EERST MET KLEINZOON IN VS

Achille Rys (99) groeide op met de handgeschreven brief, maar hij kon gisteren voor het eerst skypen (videobellen via pc, red.) met zijn kleinzoon en achterkleinkinderen in de VS. Studente Aïsa Debeer (23) uit Woesten (Vleteren) gaf een paar bewoners van woonzorgcentrum Hof Ten IJzer die unieke kans. "Fantastisch", glundert Achille.

Aïsa Debeer zit in haar laatste jaar Sociaal Werk aan de Hogeschool West-Vlaanderen in Brugge. "Voor mijn eindwerk onderzocht ik de sociale meerwaarde van skypen", legt ze uit. "Van de 107 bewoners van Hof Ten IJzer koos ik Achille Rys (99), Kinet De Smet (94) en Antoinette Vandenbussche (83). Hoewel ze nog nooit een computer van dichtbij hadden gezien, reageerden ze enthousiast. Zeker toen ik vertelde dat ze met de computer zouden telefoneren naar familie en dat ze die zelfs op het scherm zouden zien. Ik kon de verbazing in hun ogen lezen toen dat ook echt zo was."

2 Antoinette Vandenbussche (83) sprak haar dochter via Skype. "Maar in het echt is toch beter", vindt ze.
Benny Proot Antoinette Vandenbussche (83) sprak haar dochter via Skype. "Maar in het echt is toch beter", vindt ze.

Kleinkinderen gezien

"Wat een fantastische ervaring, ik zou het zo opnieuw doen", reageert Achille. "Mijn kleinzoon Steven verhuisde een vijftal jaar geleden naar de Verenigde Staten. Hij is ingenieur en tekent apparatuur voor de medische wereld, die hij ook zelf verkoopt. Zelf ben ik jaren schijnwerker geweest. Met een pc had ik nog nooit gewerkt. Nu ik bijna honderd jaar ben, zal ik het ook niet meer leren, maar skypen was top. Ik kon met Steven praten op een manier alsof hij hier in de kamer was. Hij heeft me zijn huis getoond en ik sprak met zijn kinderen. We hebben een hechte familie die een nauw contact onderhoudt. Ik kijk al uit naar de dag dat hij met zijn gezin terug naar België komt, maar in afwachting heb ik hem toch al even gezien."


Kinet De Smet (94) is licht dementerend en daarom doet Aïsa haar verhaal. "Hilde en Annegret zijn twee nichtjes van haar die in Brazilië wonen. Met hen had ze telefonisch al geregeld contact. Maar ze viel bijna achterover toen ze de twee opeens op het computerscherm zag verschijnen. Omdat Kinet vroeger zelf operazangeres was, brachten Hilde en Annegret een liedje ten berde. Omdat Kinet hardhorig is, verstond ze niet alles, maar ze hebben toch een half uur met elkaar gepraat. Het bracht heel wat emoties met zich mee."

Uit isolement halen

Dat Skype niet alleen nuttig is voor buitenlandse contacten bewees ook Antoinette. "Aïsa toverde mijn dochter op het scherm", lacht ze. "Ik hoor haar dagelijks over de telefoon en elke week komt ze langs. Maar ik vind die bezoekjes toch nog veel belangrijker dan haar op de computer te zien."


Het project van Aïsa krijgt opvolging. Alle geïnteresseerde bewoners van Hof Ten IJzer krijgen binnenkort de kans om te skypen.


Een medewerker zal daarvoor met de laptop de ronde doen, met als doel om zoveel mogelijk senioren uit hun isolement te halen.

Lees meer