2 De Sperwer heeft aan de Gentse Steenweg een nieuw dagcentrum in gebruik genomen
Kristof Pieters De Sperwer heeft aan de Gentse Steenweg een nieuw dagcentrum in gebruik genomen

De Sperwer neemt nieuw dagcentrum in gebruik

De vzw De Sperwer heeft aan de Gentse Steenweg in Lokeren een nieuw dagcentrum voor mensen met een beperking in gebruik genomen. Daar zullen vooral mensen zitten die zich creatief bezig houden met schilderen, beeldhouwen, enz. Er is ook een grote tuin met mogelijkheden voor een grote moestuin, fruitteelt of sportactiviteiten.

De Sperwer is actief op verschillende vlakken zoals begeleid wonen, een dagcentrum en vrijetijdsbesteding. In totaal bereikt de vzw een 300-tal mensen met een beperking. 90 mensen komen elke dag naar het dagcentrum voor allerhande activiteiten. De huidige nieuwbouw vervangt twee andere en kleinere locaties elders in de stad. “Het geschikte pand hebben we gevonden in dit oude schoolgebouw met een prachtig, ruim achterliggend terrein”, zegt directeur Annelies Moeyersoons. “Onze vzw heeft blijkbaar wel iets heeft met oude schoolgebouwen. In een ver verleden was ons eerste dagcentrum op de Gentse Steenweg ook al in een schoolgebouw.”

De nieuwe vestiging is eveneens aan de Gentse Steenweg. Het is eveneens een voormalige school waar jarenlang een antiekzaak was ondergebracht. “De vroegere directeurswoning, dat een beschermde gevel heeft, hebben we behouden. Daarnaast zijn er twee nieuwe vleugels opgetrokken”, vervolgt Moeyersoons.

De Sperwer onderscheidt zich in het zorglandschap door te werken vanuit een sterke visie van gelijkwaardigheid, talentontwikkeling en inclusie. “Een voorbeeld hiervan is dat we onze gebruikers van het dagcentrum geen cliënten noemen maar medewerkers noemen”, legt Annelies Moeyersoons uit. “Dat is een belangrijk verschil en beklemtoont onze visie in de dagelijkse werking. De medewerkers komen immers elke weekdag werken in de tuin, keuken, bakkerij, boerderij, houtatelier, enz. Er is ook ruimte voor creativiteit in het kleiatelier en schildersatelier. We richten ons op de talenten van mensen en niet de beperkingen. De Sperwer is ervoor gekend dat mensen met een beperking hier veel mogelijkheden hebben om te groeien en zich goed te voelen.”

2 Annelies Moeyersoons
Kristof Pieters Annelies Moeyersoons

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer