2 Het bestuur van de Kruisgilde wil de 700ste verjaardag van de legende van de Kruiskapel niet zomaar laten passeren.
Yannick De Spiegeleir Het bestuur van de Kruisgilde wil de 700ste verjaardag van de legende van de Kruiskapel niet zomaar laten passeren.

Kruisgilde viert 700 jaar Kruiskapel met nieuw biertje en festiviteiten: “Traditie niet verloren laten gaan”

Op Erfgoeddag is het startschot gegeven voor de viering van 700 jaar Kruiskapel. De Kruisgilde brengt het nieuwe biertje ’t Kruisken op de markt en pakt in september uit met een feestelijk programma. “We willen er alles aan doen om het verhaal van de Kruiskapel levendig te houden”, zegt Kwinten Van Campenhout.

De legende die vasthangt aan Kruiskapel is eigenlijk niet 700, maar wel 702 jaar oud. In 1317 werden twee miraculeuze kruisbeelden gevonden. De gemetselde put in de nabijheid van de Kruiskapel geeft de exacte plaats aan waar een zekere Boudewijn met de Negen Ponden de kruisen opgraaft. Opeens stoot zijn spade op een hard voorwerp: een kruis, en wanneer hij het uit de grond trekt, vloeit er bloed uit. Boudewijn vindt nog een tweede kruis, twee Romeinse schalen en een speer. Terwijl hij die mysterieuze voorwerpen naar huis brengt, beginnen spontaan alle klokken van de kerk van Eksaarde te luiden. De wonderlijke gebeurtenissen en ook het samenblijven van de beide kruisen worden toegeschreven aan bovennatuurlijke krachten.

In 1632 werd de Kruiskapel opgetrokken. Tot op vandaag houdt de Kruisgilde de traditie van het religieus erfgoed in ere. “Ook de 600ste verjaardag van onze kapel werd pas twee jaar na datum gevierd in 1919 omwille van de Eerste Wereldoorlog. Een eeuw later houden we vast aan hetzelfde tijdstip.” In 1969 lokte het 650-jarige bestaan nog een massa volk. “Toen stond religie nog hoger op de agenda bij de mensen, maar toch willen we deze traditie niet verloren laten gaan. Niet alleen voor de oude, maar ook en vooral voor de nieuwe inwoners van Eksaarde”, verduidelijkt Kwinten Van Campenhout.

2 De kruiskapel krijgt jaarlijks duizenden bezoekers over de vloer.
archiefbeeld Yannick De Spiegeleir De kruiskapel krijgt jaarlijks duizenden bezoekers over de vloer.

Dat het verhaal blijft leven, bewijst ook de opkomst voor de jaarlijkse kruisnoveeën die vorig jaar in september nog enkele duizenden bezoekers op de been bracht. In het kader van de viering wordt nu al het nieuwe streekbier ‘’t Kruisken’ gelanceerd. “Het kwam tot stand bij brouwerij Boelens in Belsele en is weldra verkrijgbaar in alle Eksaardse horecazaken en drankverkopers. Ook uiteraard in de 16de statie (het gelegenheidscafé achter de kapel).”

In september komt er een grote tent op een stuk grond voor de kapel met tal van activiteiten. Verenigingen die dat wensen kunnen nog activiteiten plannen in de tent.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer