2 De jongste meisjes van de Chiro op hun kampplaats vorig jaar.
Dieter Nijs De jongste meisjes van de Chiro op hun kampplaats vorig jaar.

Chiromeisjes mogen niet op kamp naar Luxemburg

GOUVERNEUR NEEMT VOORZORGSMAATREGEL NADAT 15 JONGENS ZIEK WERDEN

De jongste leden van Chiromeisjes Klaas uit Steenhuffel hebben hun kampplannen volledig moeten omgooien. De gouverneur van Luxemburg besliste samen met het gemeentebestuur van Bertogne dat de 25 jongste Chiromeisjes niet op kamp mogen gaan. Normaal gezien begon hun kamp in Luxemburg vandaag. "Het is natuurlijk heel erg jammer dat de jongste leden niet naar Luxemburg mogen komen, maar we kunnen ze gelukkig alsnog een kamp geven in Merchtem", klinkt het bij hoofdleidster Louise Robyns.

De gouverneur van Luxemburg besliste samen met het gemeentebestuur dat de kleinste Chiromeisjes niet welkom zijn, omdat de Chirojongens Klaas eerder op de kampplek ziek waren geworden. Hun kamp moest vorig weekend vroegtijdig stopgezet worden omdat 15 van de 90 leden ziek waren geworden. "De gouverneur geeft aan dat er stalen genomen zijn van het water, maar dat ze nog steeds niet geanalyseerd zijn. Het gaat dus om een voorzorgsmaatregel", zegt de burgemeester van Londerzeel, Nadia Sminate.

2 De Chirojongens Klaas moesten hun kamp in Wallonië vroegtijdig afbreken wegens 15 zieken, maar sloten het desondanks af met een groot kampvuur in Steenhuffel.
HLN De Chirojongens Klaas moesten hun kamp in Wallonië vroegtijdig afbreken wegens 15 zieken, maar sloten het desondanks af met een groot kampvuur in Steenhuffel.

Gezondheid primeert

"We waren wel geschrokken nadat we te horen kregen dat onze mini's niet naar Luxemburg mochten komen", zegt hoofdleidster Louise Robyns. De beslissing zorgde ook even voor wat onrust in het kamp. "Onze andere leden begrepen het niet helemaal", gaat Robyns verder. "Er waren toch geen zieken, vroegen ze zich terecht af. Aan de gouverneur probeerden we nog uit te leggen dat we heel wat maatregelen hebben genomen om zieken te vermijden. Zo gaan we niet in de Ourthe zwemmen en gebruiken we altijd flesjeswater, zelfs om onze tanden te poetsen. Ook onze kookouders zijn erg voorzichtig als ze water gebruiken om het eten te bereiden. De gezondheid van onze leden primeert uiteraard. Maar uiteindelijk hebben we dan toch het slechte nieuws gekregen."

Virus

"Een ziekenhuisopname is verplicht als er in de jongste groep een kindje ziek wordt. De gouverneur argumenteert dat het ziekenhuis de capaciteit niet heeft om de hele groep op te vangen als een virus zich zou verspreiden. Daarom heeft hij beslist om het kamp van de 25 jongste leden niet te laten doorgaan. De kampen van leden ouder dan acht jaar zijn daarentegen wel doorgegaan", legt burgemeester Sminate uit.

Alternatief

Toch vonden de Chiromeisjes in samenwerking met de gemeente nog een oplossing voor de jongste leden. "Heel wat ouders hadden het plan om tegelijkertijd op vakantie te gaan. De gemeente heeft nu beslist om de speelpleinwerking door de dag op te schroeven. 's Nachts zullen ouders paraat staan die voor nachtopvang zullen zorgen in de lokalen van KSA Merchtem. Wij zullen hen bijstaan wat betreft logistiek en financiën', zegt Sminate.


"De ouders die het initiatief hebben genomen zijn in feite oud-leiding. Zij zijn direct in actie geschoten toen het verdict viel omdat ze de kinderen toch nog een leuk kamp willen geven. We zijn echt blij dat we zoveel steun hebben gekregen van ouders en van de gemeente", klinkt het nog bij Robyns.

Lees meer