De brief bleek gericht te zijn aan het Administratief Centrum 'Valerius De Saedeleer'.
Foto Ronny De Coster De brief bleek gericht te zijn aan het Administratief Centrum 'Valerius De Saedeleer'.

Gemeente ontvangt brief voor... in 1941 overleden schilder Valerius De Saedeleer

Gisterenmorgen ontving het Maarkedalse Administratief Centrum een brief die gericht leek te zijn aan Valerius De Saedeleer.

In de gemeentediensten fronsten ze wel hun wenkbrauwen, want kunstschilder Valerius De Saedeleer woonde wel in de jaren 20 en 30 van de voorgaande eeuw in Etikhove en hij overleed in Leupegem in 1941. 'Gemeente Maarkedal, tav de Heer Valerius De Saedeleer' staat op de enveloppe te lezen. Burgemeester Joris Nachtergaele kreeg de enveloppe ook onder de ogen. "Wel, de bewuste brief, die vanuit Ukkel verstuurd was, was niet aan de Heer Valerius De Saedeleer gericht, maar wel aan ons Administratief Centrum Valerius De Saedeleer, dat naar de kunstenaar is genoemd. Inhoudelijk ging het over een zakelijk schrijven van de afzender", licht burgemeester Nachtergaele toe.


Valerius De Saedeleer vestigde zich na de Eerste Wereldoorlog in Etikhove waar een kolonie artiesten was neergestreken en er regelmatig feestjes organiseerde in een café op het Etikhoveplein. Ook de bekende dichter Paul Van Ostayen was er een vaste klant. De Saedeleer raakte in de ban van het landschap van Etikhove en bouwde er op de Bossenaere zijn Villa Tynlon.


Daar verbleef hij tot kort voor de Tweede Wereldoorlog. Nadien verhuisde hij naar Leupegem waar hij op 74-jarige leeftijd overleed. (MDVR/DCRB)

Lees meer