De organisatoren van het Valeriusproject.
Foto Ronny De Coster De organisatoren van het Valeriusproject.

Najaar in teken van Valerius De Saedeleer

In Etikhove staat het hele najaar in het teken van kunstschilder Valerius De Saedeleer. "We zorgen voor een heel gevarieerd programma", zegt schepen van Cultuur Isabel Van Quicekelberghe.

De feestelijkheden beginnen zondag met een varkenskermis op het Etikhoveplein. "We kozen voor een varkenskermis zoals hij op 2 september 1926 een varkenskermis organiseerde. Het aantal genodigden werd geschat op meer dan 400 en er waren heel wat vooraanstaande gasten uit de politieke en culturele wereld", licht schepen Van Quickelberge toe. "Onze kermis krijgt een hedendaags tintje, maar we hebben ons laten inspireren door de oorspronkelijke versie. Op het programma niet alleen eten en drinken, maar ook muziek, dans en creatieve workshops." Het wandelbuffet met verschillende gerechten van varkensvlees start al om 11.30 uur. Even voor de middag wordt ook het Valeriusbier voorgesteld. Verder zijn er optredens van de Fanfare De Bijenkorf, de volksdansgroep Gouden Aren, Okon and the Movements en Sarah D'hondt en Koen De Cauter. Vanaf 10 uur kan jong en oud aan wokshops deelnemen.


In de loop van september en oktober loopt ook nog de spaaractie 'De smaak van Valerius'. "In onze plaatselijke restaurants en winkels worden producten verkocht die verwijzen naar De Saedeleer. Daarmee zijn spaarstickers te verdienen waarmee men dan een Valeriusbier of -glas kan krijgen", voegt schepen Van Quickelberge er nog aan toe. Met de biografie 'Valerius De Saedeleer .. achterna' van Jozef Bourdeaudhui wordt de mens achter de kunstenaar belicht. Het boek kost 40 euro en kan worden besteld door een overschrijving via BE80 7475 1604 5077 van de Heemkundige Kring Businarias Maarkedal met vermelding "boek De Saedeleer". (MDVR)

Lees meer