2 Stijn Stijnen.
Karolien Coenen Stijn Stijnen.

Glorietijd voor Stijn Stijnen: “Patro Eisden is me evenveel waard als Club Brugge”

Toen ex-Rode Duivel Stijn Stijnen (38) vorige lente zijn intrede maakte als trainer bij traditieclub Patro Eisden klonken de reacties cynisch. Maar in twaalf maanden redde hij de club van de ondergang en speelde hij ook nog eens kampioen. De supporters dragen hem op handen. “Onder de lat staan bij Club Brugge was een kinderdroom die uitkwam, maar dit is de mooiste verwezenlijking in mijn carrière”, vertelt hij. 

Je moet op rozen zitten Stijn. Het hoogtepunt in je loopbaan?

“Elf jaar bij Club Brugge, dat was sowieso het mooiste dat ik ooit bereikte. De beker winnen, Europees spelen, het zijn bijzonder mooie momenten en dat bij de club waar ik als kind al fan van was. De flippo met Danny Vanderlinden stak in mijn portefeuille. Maar dit verhaal met Patro is mij evenveel waard, omdat niemand er op voorhand in geloofde. Ik ben die waarde met ouder worden gaan inzien.”

Ben je trots dat je je criticasters uit het verleden het nakijken gaf?

Ik geniet eigenlijk te weinig van de dingen. Tijdens de viering ben ik al bezig met de volgende match, ik meen dat. Veel oud-collega’s zeggen dat, hoe ze te weinig genoten hebben van de dingen in het verleden. De sportman wil vooruitkijken, de focus komt vanzelf weer aanzetten. Ik moet mezelf er echt aan herinneren om te genieten. Twintig jaar geleden had ik de waarde hier niet van ingezien. Maar je leert de zaken te waarderen.”

Club Brugge blijft een deel van mijn leven, mijn allergrootste liefde.

Stijn Stijnen

Je reputatie is in het verleden niet altijd top geweest. 

“Als je in ons land een mening hebt, krijg je tegenwind. Ik heb mijn mening altijd durven delen. En wie bij Club Brugge speelt, krijgt sowieso de aanhang van de andere topploegen tegen. Van mijn reputatie lig ik nooit wakker. Mensen moeten zich baseren op de feiten en zich niet laten leiden door vooroordelen. Weinigen die in mij geloofden toen ik bij Patro begon hoor.”

Je zat zonder club. Was het tekenen om te tekenen?

“Zeker niet, want dan zat ik al veel eerder bij andere clubs. Maar Patro Eisden had potentieel. Ik wilde professioneel kunnen werken met amateurs. Je moet rekening houden met de mogelijkheden, maar we trainen elke namiddag om 15 uur. Sommigen werken halftijds, anderen studeren, maar we hebben gepuzzeld en een sterke selectie gemaakt. We trainen soms apart met spitsen, daar moet je bij andere ploegen niet mee afkomen. De ambitie was groot, hé.”

2 Stijn Stijnen.
Karolien Coenen Stijn Stijnen.

De stunt met Patro is ongezien. Wat heb je er uit geleerd?

“Dat we in een wereld leven waar slechtheid overheerst en dat je daarin een bepaalde weg moet vinden om succes te kunnen hebben. Laat je omringen door een handvol mensen. Als het twee handen worden, zit je met een probleem. Er is bijzonder veel afgunst, ook intern bij clubs.”

Ook afgunst binnen Patro?

“Clubs hebben vaak oude ‘haaien’ die diep zwemmen. Als er nieuwelingen opduiken, komen die weer bovendrijven om zich te manifesteren. Wie naïef is, wordt beïnvloed. Het was mijn taak om alles te filteren. Ik heb Salar ( Azimi, de zakenman die eigenaar is van Patro Eisden, nvdr.) ook verwittigd voor bepaalde mensen en hij kent mijn mening over élke persoon binnen de club. Hij weet voor wie hij moet opletten, en heeft me al enkele keren gelijk gegeven. We ondersteunen elkaar volledig.”

Ben je streng als trainer?

“Ja. Het is geven en nemen. Het gaat om zelfdiscipline. Als ze presteren, krijgen ze vrije dagen. Zo niet, is het alle dagen trainen. Verliezen kan, maar nooit door de mentaliteit. Dat bestaat bij mij niet. Iedereen mentaal op punt krijgen is cruciaal, misschien nog belangrijker dan tactiek. Voetballers zijn niet veel gewoon hé. Het zijn klagers, kleine kinderen. We zijn verwend en je beseft dat op die momenten niet. Maar daar moet je manager en de spelers attent op maken.”

Dat klinkt soms als opvoeden.

“Een goede trainer is meer vaderfiguur en psycholoog dan hij zelf denkt. Spelers halen veel vertrouwen uit de trainer. Ze hebben soms al eens schrik van mij en tijdens de match kan ik hard zijn, maar na het fluitsignaal overvalt de rust mij. Iedereen heeft zijn stijl. Ik sta er met vuur en passie aan de zijlijn.”

Speelt Patro binnen vijf jaar derby’s tegen KRC Genk en STVV?

“(Lacht) Dat is de bedoeling. Salar meent dat echt, ja. Ik screen de spelers heel goed en ben daar strikt in. Vorig seizoen heb ik een gloednieuwe spits na vijf dagen weer weggestuurd. Ik heb twintig jaar in kleedkamers geleefd en alle profielen zien passeren. Ik weet wie welke bedoelingen heeft. De club heeft nood aan een stevig budget en moet zelfbedruipend zijn. Er rijden elke dag duizenden wagens richting Decathlon en Maasmechelen Village langs onze club. Die zouden perfect kunnen stoppen aan het restaurant van Patro Eisden. Salar onderneemt. Dat is zijn sterkte, de all-inclusiveformule. Die inkomsten gaan integraal naar de club gaan.”

Denk je nog vaak terug aan je glorietijden bij Club Brugge?

“Dat is een deel van mijn leven hé, mijn allergrootste liefde. Ik hield van die club. Ik ben altijd honkvast geweest en zou een club nooit zomaar verlaten. Ik kreeg vroeger kansen in Nederland, Rusland, maar als ik op gesprek ging, wist ik eigenlijk al dat ik nooit zou tekenen. Ik hou van de clubliefde, en zeker bij Brugge.”

Goed nieuws voor voorzitter Azimi dus.

“Ik ga die rit uitrijden. Salar wil om de twee jaar promoveren. In theorie mikte hij op zeven jaar. Als dat lukt, ben ik tegen dan 45 jaar en nog heel jong mét veel bagage. Het is de visie die veel te weinig clubs hebben: vertrouwen geven aan de trainer. Er zijn te veel beleidsmensen die zich laten leiden aan de toog tussen 21.45 uur en 23 uur en dan beslissen om een coach buiten te zwieren.”

Zo amateuristisch?

“Echt waar, in 80 procent van de gevallen worden trainers onder invloed van die emoties ontslagen. ‘Er moet iets gebeuren', en dan wordt men impulsief. Maar het kan ook anders. Zulte Waregem met Francky Dury is het mooiste voorbeeld: samen strijden tegen degradatie, en in betere periodes vechten voor titels en prijzen pakken.”

Is het geen eenzaam bestaan, als trainer?

“Bij momenten zeker wel. En nederlagen zijn bijzonder zwaar. Dat zal ooit de reden zijn dat ik stop. Ik ben daar héél gevoelig aan. De wereld vergaat voor een aantal uur. Ik heb dat zelfs nu feller dan als speler. De verantwoordelijkheid ligt bij jou, maar het is tegelijk een stimulans, een graadmeter om door te doen. Als een nederlaag je geen pijn doet, heb je niks meer te zoeken in de voetbalwereld. ”

Is het soms een nadeel Stijn Stijnen te zijn?

“Vorige week tegen City Pirates ontstond dat opstootje nadat ik de trainer ‘sukkel’ had genoemd. Maar drie kwartier lang kreeg ik van alles naar het hoofd geslingerd. Sommigen denken zich dat te kunnen permitteren, omdat ik Stijnen ben. Ik steek boven het maaiveld uit.  Dan val je op en moet je veel verdragen. Meestal beheers ik mezelf, maar soms loopt het mis. Ik ben tevreden met mezelf en met mijn omgeving.”

Wie kent dan de échte Stijn?

“Daar had ik het onlangs met mijn assistent over. Die had een bepaald idee van mij toen ik naar Patro kwam, maar die bleek volledig veranderd nadat hij met mij had samengewerkt. Er wordt soms een bepaald imago gecreëerd rond een persoon. De aard van het beestje wordt al eens uitvergroot, ook door de media.  Ik heb in elk geval nergens spijt van, maar heb tegelijk wél veel geleerd.” 

En nu werken aan het volgende seizoen. Waar kom je tot rust?

“Thuis, bij mijn dochters, mijn vriendin, hier op de heuvel in Nieuwerkerken. Ik geniet dan van de kleine dingen. Voor mij is stabiliteit belangrijk op privévlak, zodat ik alles kan blijven combineren met de voetbalwereld. Ik ben er dicht bij, maar nog niet helemaal daar. De komende weken en maanden gaan we keihard werken om Patro Eisden nog mooier uit te bouwen. Een jaar geleden zaten er dertig toeschouwers in het stadion. Afgelopen kampioenenmatch waren er dat 3.000. We zijn goed bezig.” 

4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • alfons moons

    Prima Patro ! Trainer moet wel van de sociale media blijven.... remember Brugge....

  • Karel Schrijnemakers

    Heel Patro is Stijn Stijnen dankbaar, eerst de klub gered uit een uitzichtloos moeras en dan nog kampioen spelen , maar twee woorden zijn op hun plaats hier...Dank u , Stijn Stijnen !

Lees meer