De drie Luikenaars trokken naar Maasmechelen voor een overval en ramden een politiecombi die hun voertuig wilde controleren.
Koen Moreau De drie Luikenaars trokken naar Maasmechelen voor een overval en ramden een politiecombi die hun voertuig wilde controleren.

Trio met kalasjnikov in auto ramt politiecombi op oudejaarsnacht

Drie beklaagden uit Luik riskeren elk een celstraf van drie jaar omdat ze in Maasmechelen vorig jaar op oudejaarsnacht, gewapend met een kalasjnikov, handboeien en lakens, een overval wilden plegen. Toen een politiecombi de auto wilde controleren, ramden ze hem. Ze reden zich vast in een doodlopende straat en sloegen te voet op de vlucht.

Luikenaar O. gaf toe dat de drie vorig jaar op oudejaarsnacht het plan opvatten om een overval te plegen op een woning in Maasmechelen. Met een kalasjnikov met twee laders op de passagierszetel en een koevoet, twee paar handboeien, een geladen vuurwapen en lakens bij de hand trokken ze naar Maasmechelen. 

Maar daar botsten ze op een politiecombi die het voertuig met Franse nummerplaat wilde controleren.  Beklaagden negeerden de sirenes en de blauwe zwaailichten van de politie en reden met hoge snelheid weg, tot ze zich vastreden in een doodlopende straat. Daar ramden ze de combi. Nadat ze niet meer verder konden, sloegen ze te voet op de vlucht. De twee inspecteurs konden twee beklaagden inrekenen maar ook dat verliep niet zonder slag of stoot. Door de opgelopen kwetsuren zette een inspecteur het nieuwe jaar in met een tijdelijke werkonbekwaamheid van zeven dagen. De advocaat van de inspecteurs vorderde een morele schadevergoeding van 300 euro elk en 400 euro bijkomend voor de gekwetste inspecteur.

19.000 euro in kleerkast

Op 28 maart vond een huiszoeking plaats bij derde beklaagde Y. (26) uit Luik, die later gearresteerd werd. “In de kleerkast vond de politie een handvuurwapen”, beschreef de aanklager. “En achter de kledij vond men ook nog 19.000 euro cash. Het is duidelijk dat die drie met oorlogswapens vertrokken zijn om een diefstal met geweld te plegen.” 

Ze tilde ook zwaar aan de eerdere veroordelingen die de mannen al opliepen. Naast de celstraf vorderde ze ook een boete van 500 euro voor elk van de drie beklaagden. De verdediging vroeg een werkstraf of een straf met uitstel onder voorwaarden.  

Vonnis op 10 januari

Lees meer