3 De beschuldigdestoel van Lei B. bleef leeg tijdens de jurysamenstelling van zijn assisenproces. 
Vooraan advocaten Philip Daeninck, Bert Partoens en Jo Muylle die de familie van het slachtoffer vertegenwoordigen.
BELGA De beschuldigdestoel van Lei B. bleef leeg tijdens de jurysamenstelling van zijn assisenproces. Vooraan advocaten Philip Daeninck, Bert Partoens en Jo Muylle die de familie van het slachtoffer vertegenwoordigen.

Zeventiger verdacht van moord op ex daagt niet op voor zijn assisenproces: bevel tot aanhouding uitgevaardigd

Nederlander Lei B. (71), die verdacht wordt van de moord op zijn ex-vrouw Josée Widdershoven (64) in Vucht tien jaar geleden, is vandaag niet komen opdagen voor zijn assisenproces in Tongeren. Er is een bevel tot aanhouding uitgevaardigd. Het proces, dat vrijdag van start gaat, zal zonder de beschuldigde behandeld worden.

Op 13 december 2009 vond de 28-jarige dochter van het koppel haar doodgeschoten moeder in haar wagen in de garage van hun appartement in Vucht (Maasmechelen). De kleuterjuf werd getroffen door meerdere kogels, die van dichtbij werden afgevuurd. Lei B. werd tweemaal aangehouden voor de moord, maar werd in juni 2011 in vrijheid gesteld. Toen de zaak nadien doorverwezen werd naar assisen, werd er door de Kamer van Inbeschuldigingstelling geen bevel tot aanhouding verleend, waardoor Lei B. voor het assisenproces ook niet kon opgepakt worden.

Op de inleidingszitting van zijn proces in maart werd Lei B. nog vertegenwoordigd door zijn advocaten John Maes en Karolien Van de Moer. Maar die advocaten treden niet meer op voor de beschuldigde, omdat ze geen instructies van Lei B. meer kregen om voor hem op te treden.

Beschuldigde grote afwezige

“Laat de beschuldigde binnenkomen."  Standaard de eerste zin die de voorzitter van het assisenhof uitspreekt, bleef vandaag zonder gevolg. Vice-stafhouder Wim De Gendt van de balie Limburg nam daarna het woord. Advocaat Natascha Bielen was samen met hem aanwezig om de verdediging van Lei B. voor haar rekening te nemen als de man toch zou opdagen. Maar dat gebeurde dus niet.

Daarop stelde advocaat-generaal Patrick Boyen twee vragen aan voorzitter Camille Liesens. Het assisenproces bij verstek behandelen en een bevel tot aanhouding uitvaardigen voor Lei B. Beide vragen werden ingewilligd.  “De beschuldigde heeft nagelaten woonplaats te kiezen in België, zijn raadsmannen hebben zich teruggetrokken, hij heeft zich niet aangemeld voor de opening van de debatten. Bijgevolg zal hij bij verstek worden berecht”, klonk de motivering. Ook het bevel tot aanhouding werd uitgevaardigd. “De feiten kunnen een levenslange opsluiting tot gevolg hebben. Zijn aanhouding is strikt noodzakelijk, omdat het gevaar bestaat dat hij zich zal onttrekken aan een eerlijk proces. Voor de openbare veiligheid is zijn voorlopige hechtenis noodzakelijk.”

3 Advocaat-generaal Patrick Boyen vroeg en kreeg een aanhoudingsmandaat voor Lei B.
Photonews Advocaat-generaal Patrick Boyen vroeg en kreeg een aanhoudingsmandaat voor Lei B.

Verstek zeer uitzonderlijk

Een assisenproces dat zonder beschuldigde behandeld wordt, is zeer uitzonderlijk. Het arrest van de eventuele veroordeling bij verstek zal na afloop aan de beschuldigde meegedeeld worden door de deurwaarder. Na de betekening heeft de beschuldigde vijftien dagen de tijd om verzet aan te tekenen. Als hij dat doet, zal het assisenproces moeten worden overgedaan. Als de beschuldigde tijdens het assisenproces toch nog opdaagt of opgepakt wordt, dan kan het verstek gelicht worden.

Overwegend vrouwelijk jury

Vandaag werd de jury samengesteld. Acht vrouwen en vier mannen werden uitgekozen als juryleden voor het assisenproces. Een vrouwelijk jurylid werd al meteen na de eedaflegging vervangen door het eerste reservejurylid, omdat ze de dochter van het slachtoffer kende en zich niet goed voelde bij haar taak als jurylid.  Daardoor blijft er nog maar een reservejurylid over.

Vrijdag gaat het eigenlijke assisenproces van start en zal advocaat-generaal Patrick Boyen de akte van beschuldiging voorlezen. Ook het verhoor van de beschuldigde staat vrijdag op de agenda, al zal dat naar alle waarschijnlijkheid niet kunnen plaatsvinden.

3 Voozitter Camille Liesens benadrukte dat hij volgende week zal uitzoeken waarom het tien jaar duurde voor de moord voor assisen werd gebracht.
Photonews Voozitter Camille Liesens benadrukte dat hij volgende week zal uitzoeken waarom het tien jaar duurde voor de moord voor assisen werd gebracht.

Tien jaar na de feiten

Voorzitter Liesens stelde zich afsluitend alvast vragen bij het tijdsverloop van de zaak. “Ik trap een open deur in als ik zeg dat het ongewoon is dat een beschuldigde voor moord- een mogelijke moord- uit 2009 in 2019 voor zijn rechters verschijnt. Ik zal hierover volgende week meer uitleg vragen aan de aanklager, de speurders en de onderzoeksrechter.”

Lees meer