3 In de film speelt burgemeester Bart Somers een rockartiest, samen met Loes Van den Heuvel en Werner Van Rillaer.
Repro David Legreve In de film speelt burgemeester Bart Somers een rockartiest, samen met Loes Van den Heuvel en Werner Van Rillaer.

172 Mechelaars in één film

'STAPELGEK VAN M' HEEFT AMBITIE OM ALLE INWONERS TE VERENIGEN

Over precies een week gaat in Lamot 'Stapelgek van M' in première, een filmisch sprookje van Said 'Pita' Aghassaiy over Mechelen en haar inwoners. Liefst 172 maneblussers figureerden in de ode aan de Dijlestad, die de ambitie heeft de Mechelaars te verenigen.

Rode draad in Stapelgek van M is een muntstuk. De 2 euro belandt van het ene personage bij het andere en vertelt zo het verhaal van de stad. "Ik zie dit niet zozeer als een film, wel als een project 'ontdek je stad'. Een buitenstaander zal er mogelijk niet veel aan hebben, maar hij is dan ook bedoeld voor de Mechelaar. Er doen professionele acteurs mee - denk aan Jaak Van Assche, Loes Van den Heuvel, Dirk Tuypens of Geneviève Lagravière - maar vooral geëngageerde Mechelaars. Stapelgek van M is een tijdsdocument geworden over het Mechelen anno 2016", vertelt Pita. Hij wil de Mechelaars verenigen. "Ik voel ook dat deze stad steeds meer een eenheid wordt ondanks de diversiteit."

3 Ook Piet den Boer en Dirk Tuypens spelen mee.
Repro David Legreve Ook Piet den Boer en Dirk Tuypens spelen mee.

Regenweer

Hij draaide de film het afgelopen halfjaar samen met zijn broer Ahmed, zus Yamina en cameraman Rais. Het was heftig, te meer daar het regenweer in het begin van het opnameproces voor veel vertraging zorgde. Toch was het maken van 'Stapelgek van M' toch vooral plezant, veel plezanter dan van zijn vorige films 'Niet zijn thuis'. "Ik heb veel geleerd over de stad waarin ik geboren ben." Zo had hij wel een Opsinjoor nodig, maar wist hij niet dat die al 33 jaar 'echt' bestond in de figuur van Rik Wesemael. De man werkte graag mee aan de opnames, al kostte dat in zijn geval wel wat moeite. "Ik heb de hele tijd moeten rennen achter dat muntstuk", lacht hij. Andere bekende koppen die in de film meespeelden: politica Caroline Gennez, presentatrice Roos Van Acker, televisiemaker Mark Uytterhoeven, zanger John Reels, oud-voetballer Piet den Boer. Vaak worden ze uit hun comfortzone gehaald, zoals burgemeester Bart Somers die als rocker bij de Outlaws belandt.

3 De Bellemadam bij de dokter.
Repro David Legreve De Bellemadam bij de dokter.

Ambassadeurs

"Het zijn stuk voor stuk ambassadeurs van onze stad", stelt bellemadam Myriam Sips vast, die ook meespeelde. "Deze film laat zien dat elke Mechelaar gelijkwaardig is, of hij nu hier of in Italië, Spanje of Marokko geboren is." Toch blijken heel wat Mechelaars teleurgesteld, net omdat ze niet meespelen. "Enkel mensen met een hart voor Mechelen kwamen erin, maar er komt mogelijk nog een tweede film. Er is nog zoveel moois in Mechelen dat we nog niet hebben bezocht, zoals het Vrijbroekpark en De Nekker", zegt Ahmed. De gratis vertoningen van 'Stapelgek van M' vinden plaats om 14.30 en om 16 uur. De organisatoren raden aan om een halfuur op voorhand te komen. Overigens gaan de vertoningen gepaard met randactiviteiten als een workshop rond fotografie (11.30 uur) en optredens van Soufiane Eddyani, Rais &Ramos en Stade of Mind (om 14.15 en 15.30 uur). De locatie is geen toeval. Lamotmanager én gelegenheidsacteur Jan Simons: "Als congrescentrum ontvangen we heel veel bedrijven, maar we vinden ook dat Lamot een stuk van de Mechelaar is."

Lees meer