12 Het vorstenpaar neemt afscheid aan de kist in de Sint-Romboutskathedraal.
Photo News Het vorstenpaar neemt afscheid aan de kist in de Sint-Romboutskathedraal.

Aanschuiven aan Sint-Romboutskathedraal voor het afscheid van kardinaal Danneels: “Hij heeft me nog gevormd. Ik moést er vandaag wel bij zijn”

Niet alleen prominenten, maar ook veel gewone burgers hebben in de Sint-Romboutskathedraal de uitvaartplechtigheid van kardinaal Godfried Danneels bijgewoond. Vanochtend stonden de mensen aan te schuiven voor een plekje in de kathedraal, iedereen met zijn eigen reden.

Het lichaam van Danneels werd om 9 uur al vanuit het Aartsbisschoppelijk Paleis van Mechelen binnen gedragen in de kathedraal. Gedurende twee uur konden de mensen een laatste groet uitbrengen. In de tussentijd arriveerden alle prominenten en namen ook zij hun plaats in. Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) arriveerde als eerste. Later volgden nog andere toppolitici onder wie Kris Peeters (CD&V), Koen Geens (CD&V), Jan Peumans (N-VA) en Siegfried Bracke (N-VA). Ook vertegenwoordigers van de erkende religies en de Unie van Vrijzinnige Verenigingen arriveerden, in afwachting van koning Filip en koningin Mathilde, prins Laurent en prinses Astrid.

12 De aankomst van andere kerkoversten.
Marc Aerts De aankomst van andere kerkoversten.

“Goede herder”

Tijdens de uitvaart werd de kardinaal geprezen voor zijn inzet de afgelopen jaren. “Hij is een goede herder geweest gedurende al die jaren”, sprak aartsbisschop Jozef De Kesel. “Hij leidde de Katholieke Kerk in ons land op het moment van ‘een keerpunt’. Zowel voor de Kerk als voor de samenleving. Makkelijk zal het niet geweest zijn, maar hij was een gids en herder met moed en autoriteit.” Hiermee verwees de aartsbisschop naar het misbruik waarmee de Kerk in de tijd van Danneels werd geconfronteerd.

12
Photo News
12 Illustration picture shows a portrait of Cardinal Godfried Danneels as people can come to pay a tribute to Cardinal Danneels who died last Thursday at the age of 85, in Mechelen, Monday 18 March 2019. BELGA PHOTO BENOIT DOPPAGNE
BELGA Illustration picture shows a portrait of Cardinal Godfried Danneels as people can come to pay a tribute to Cardinal Danneels who died last Thursday at the age of 85, in Mechelen, Monday 18 March 2019. BELGA PHOTO BENOIT DOPPAGNE
12 Mechelen, Belgium
March 16, 2018

-  Mogelijkheid tot groeten van het lichaam van de donderdag overleden kardinaal Godfried Danneels
- Possibilité de recueillement devant la dépouille mortelle du Cardinal Danneels.

  ©  Philip Reynaers  / Photonews
Photo News Mechelen, Belgium March 16, 2018 - Mogelijkheid tot groeten van het lichaam van de donderdag overleden kardinaal Godfried Danneels - Possibilité de recueillement devant la dépouille mortelle du Cardinal Danneels. © Philip Reynaers / Photonews

Gevormd door kardinaal

Naast de genodigden was er in de kathedraal ook plaats voor enkele burgers en gelovigen. Sommigen onder hen waren er al heel vroeg bij. Zij wilden zeker zijn van een plaatsje in de kathedraal en stonden al van voor 9 uur in Mechelen. Anderen wilden er gewoon graag bij zijn, zoals de 54-jarige Mart uit Peer. “Ik ben destijds nog gevormd geweest door de kardinaal”, vertelt de Limburgse. De vrouw overnachtte in Bonheiden bij haar zus en tekende vanochtend vroeg present. “Ik wou er er echt wel bij zijn vandaag”, gaat Mart verder. “Het doet me ook wel wat dat hij is overleden. Hij was de zachtheid zelve en zo'n vriendelijke, lieve mens die ondanks zijn functie gewoon gebleven is.” Ook Maria uit Hombeek wilde er vandaag graag bij zijn. Zij wilde een laatste eerbetoon betuigen aan Danneels door samen met haar kleindochter Noor (2) af te zakken naar de Mechelse Sint-Romboutskathedraal. “Ik ben zelf erg katholiek en ga wekelijks naar de kerk”, klonk het. “Daarom moest ik er vandaag graag bij zijn.”

12 Mart werd gevormd door Danneels en wilde er vandaag koste wat het kost bij zijn.
Marc Aerts Mart werd gevormd door Danneels en wilde er vandaag koste wat het kost bij zijn.
12 De aankomst van het vorstenpaar.
Marc Aerts De aankomst van het vorstenpaar.

Glimp

Niet alleen gelovigen, maar ook tal van fans van het koningshuis waren aanwezig. Zij wilden koste wat het kost een glimp van het vorstenpaar, prinses Astrid of prins Laurent opvangen. Bij hun aankomst werd het fototoestel massaal boven gehaald. De leerlingen van het eerste en tweede leerjaar van De Wondertuin in Mechelen hadden wel erg veel geluk. Zij waren gisteren toevallig op uitstap en kwamen het koningspaar twee keer tegen. “De kindjes wisten niet wat ze zagen. Ze waren bijzonder geïnteresseerd en wilden weten wat er gaande was. Er werd dan niet enkel uitgebreid gezwaaid naar het koningspaar, maar er werden ook heel wat vragen gesteld”, vertellen juffen Leen en Hannelore en de begeleidende mama’s Els en Tamara.

12 De kindjes van de basisschool De Wondertuin beleefden een hoogdag. Zij kwamen de koning en koningin toevallig tegen tijdens een wandeltocht.
Marc Aerts De kindjes van de basisschool De Wondertuin beleefden een hoogdag. Zij kwamen de koning en koningin toevallig tegen tijdens een wandeltocht.
12 De kindjes van de basisschool De Wondertuin beleefden een hoogdag. Zij kwamen de koning en koningin toevallig tegen tijdens een wandeltocht.
Marc Aerts De kindjes van de basisschool De Wondertuin beleefden een hoogdag. Zij kwamen de koning en koningin toevallig tegen tijdens een wandeltocht.
12 Oma Maria kwam samen met kleinkind Noor kijken.
Marc Aerts Oma Maria kwam samen met kleinkind Noor kijken.

Grote controle

Na de uitvaartplechtigheid werd het lichaam van Danneels bijgezet in de grafkelder van de Mechelse Sint-Romboutskathedraal. De uitvaartplechtigheid verliep zonder incidenten. De politie was vandaag ook massaal ter plaatse en hield een extra oogje in het zeil. Iedereen die in de buurt van de kathedraal kwam, moest gecontroleerd worden door de politie.

12 danneels begrafenis controle
Marc Aerts danneels begrafenis controle
12 danneels begrafenis controle 2
Marc Aerts danneels begrafenis controle 2

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer