In De Panne is er sinds 2015 een Plopsaqua.
Archieffoto Benny Proot In De Panne is er sinds 2015 een Plopsaqua.

Maakt Plopsaqua zwemmen duurder?

OPPOSITIE VREEST HOGERE TARIEVEN IN NIEUW ZWEMBAD

Hoeveel zal de Mechelaar binnenkort betalen voor zijn zwembeurt? De vraag reist nu de Plopsa Group een dossier heeft ingediend voor de bouw van een Plopsaqua naast Technopolis. Krijgt het dossier groen licht, dan betekent dat het einde voor het huidige zwembad aan de Geerdegemvaart.

Nadat eerdere plannen voor een realisatie in de Rupelstreek en Deurne een njet kregen, richt de Plopsa Group nu zijn pijlen op Mechelen, meer bepaald op de overloopparking achter Technopolis. Volgens Steve Van den Kerkhof, CEO van de themaparkafdeling van Studio 100, moet daar het grootste waterpark van het land komen, met een indoorbad van 25 meter met acht banen, een recreatief bad met glijbanen en allerlei spelelementen, een instructiebad en ook nog eens een buitenzwembad van 25 meter. Het betreft een investering van 40 miljoen euro. De Vlaamse regering bekijkt nu of de plannen in overeenstemming zijn met het bestemmingsplan van de site, waarop de raad van bestuur van Technopolis uiteindelijk de knoop moet doorhakken.


De bouw van Plopsaqua betekent niet dat Mechelen over een paar jaar over drie zwembaden zal beschikken. Het komt in de plaats van het oude Geerdegemvaart. "Een zestal jaar geleden wees een studie uit dat het zwembad nog een tiental jaar goed kan worden gebruikt, zonder zware investeringen. De puzzel zou dus kunnen kloppen: zwembad Geerdegemvaart blijft zeker open tot een mogelijk nieuw zwembad wordt geopend. En dat zal dus nog minstens een drietal jaren duren. Wat nadien op die site zal gebeuren, moet nog worden beslist", zegt sportschepen Walter Schroons (CD&V).

Geerdegemvaart

De oppositie stelt zich evenwel vragen, onder meer over de tarieven. Dirk Tuypens (PVDA) verwijst naar De Panne. "Ook daar werd het stedelijk zwembad na de komst van Plopsaqua gesloten. De inwoners van De Panne genieten een apart tarief, maar dat ligt wel hoger dan bij het vroegere stedelijk zwembad. Een zwembeurt kost in Plopsaqua De Panne 5 euro, in het stedelijk zwembad van Mechelen 3 euro."


Voor Indrani Muyldermans (sp.a) moeten er minstens twee publieke zwembaden in Mechelen blijven. "50.000 kinderen zwemmen in Geerdegemvaart in schoolverband. Het kan niet de bedoeling zijn dat het schoolzwemmen het onderwerp wordt van de commerciële doelen van Studio 100. We gaan onze kinderen toch niet leren zwemmen op de liedjes van Kabouter Plop?", protesteert ze.


Volgens schepen van Sport Walter Schroons (CD&V) zullen de tarieven voor de Mechelaars, de scholen en de zwemclub ongewijzigd blijven, een indexatie niet te na gesproken. "De kostprijs voor de Mechelaar moet in dezelfde lijn liggen van wat hij nu betaalt. Daarvoor krijgt hij dan wel veel meer in de plaats. Niet enkel een bijna-kopie van het huidige zwembad - dat wordt overigens niet plat-commercieel, zoals Muyldermans suggereert - maar eveneens een buitenzwembad en een groot leisure gedeelte."


De stad betaalt de Plopsa Group daar ook voor: gedurende 28 jaar 1,1 miljoen euro per jaar, volgens de schepen ongeveer evenveel als de huidige exploitatiekost voor Geerdegemvaart. De niet-Mechelse gebruikers van Geerdegemvaart zullen wél meer moeten betalen voor hun zwembeurt. Opvallend: voor het provinciale zwembad Nekkerpool enkele jaren geleden droeg de stad, in tegenstelling tot Bonheiden, niet bij.

Lees meer