2 Sam Wollants schreef samen met collega-leerkracht en echtgenote Leen De Roover een boek over de geschiedenis van Ursulinen Mechelen.
Marc Aerts Sam Wollants schreef samen met collega-leerkracht en echtgenote Leen De Roover een boek over de geschiedenis van Ursulinen Mechelen.

UM viert honderdjarig bestaan

STRENGE NONNENSCHOOL NA EEUW NOG STEEDS EEN VASTE WAARDE

Ursulinen Mechelen (UM) bestaat honderd jaar en dat wordt het hele schooljaar uitgebreid gevierd. De school onderging grote wijzingen, maar één ding bleef constant. "We blijven de rode draad van de zusters volgen: kwaliteitsvol onderwijs bieden met een hart", zegt algemeen directeur Francis Van Caer.

In 2014 is het exact honderd jaar geleden dat de zusters Ursulinen van Onze-Lieve-Vrouw-Waver het Mechelse 'Gesticht Heilige Familie' overnamen. Dat nadat er nog slechts 69 leerlingen school liepen in de eerste middelbare school voor meisjes in de stad. "Kardinaal Mercier had de zusters gevraagd om de meisjesschool niet te laten verdwijnen", verklaart Sam Wollants. Hij schreef samen met collega-leerkracht en echtgenote Leen De Roover een boek over de geschiedenis van de jubilaris.


Er ging liefst acht jaar onderzoek aan vooraf, tot in het Vaticaan toe. Zo achterhaalden ze dat de voorganger van UM al in 1879 de deuren opende en dat tijdens de oorlog de tussenkomst van het Vaticaan nodig was om de school te heropenen nadat de Duitsers deze hadden gesloten omdat de weerspannige zusters weigerden om les te geven in het Nederlands.


Iemand die liefst vijftig jaar van UM heeft meegemaakt, is Lena Selleslagh. Ze werd de eerste lekendirectrice en zou 32 jaar aanblijven. Nu is ze tien jaar met pensioen en zetelt ze in het schoolbestuur. "Als leerlinge had ik al de sfeer en mentaliteit meegekregen. De emancipatorische gedachte, de kwaliteit en de zorg voor iedereen stonden voorop", vertelt ze. Het bleven constanten in een veranderende school.

2 UM kende vanwege het uitbreken van WOI een moeilijke start. Op deze foto tonen de leerlingen hun dank voor de voedselhulp uit de VS.
Wannes Vansina UM kende vanwege het uitbreken van WOI een moeilijke start. Op deze foto tonen de leerlingen hun dank voor de voedselhulp uit de VS.

Streng

"Dat de school, samen met de basisschool, vandaag bijna 2.000 leerlingen telt, is geen toeval." UM had de naam van een strenge nonnenschool te zijn. "Maar zo streng heb ik dat hier niet ervaren. Wij waren ook braaf in de tijd", lacht Radio2-stem Vanessa Vanhove. Ze heeft bijzonder positieve herinneringen aan haar schooltijd. "UM was één grote familie, net zoals bij Radio2 nu. Ik weende zelfs als de grote vakantie begon", herinnert ze zich. Andere bekende oud-leerlingen zijn onder meer Zsofi Horvath, weervrouw Jill Peeters, illustratrices Inge Heremans (Cordelia) en Shamisa Debroey, historica Misjoe Verleyen en bijna-rector van de KUL Karen Maex.

Vangnet

Nog altijd hebben leerlingen het er naar hun zin. "Het is een plek waar iedereen zich thuis kan voelen, die je leert zelfstandig in het leven te staan maar die tegelijk ook een vangnet is voor als er problemen zijn", zegt voorzitster van de leerlingenraad Laura Van Trier.


UM feest dit schooljaar verder met onder meer een lezingenreeks door oud-leerlingen, retrodag en kunstenaarsroute.


Het feestboek is verkrijgbaar in de school en bij boekhandel Salvator.

Lees meer