Sofie Smeets en Anneleen De Witte in hun zaak.
Foto Legreve Sofie Smeets en Anneleen De Witte in hun zaak.

Verpakkingsvrije winkel Kabas geopend

Sofie Smeets (30) en Anneleen De Witte (26) hebben gisteren de eerste verpakkingsvrije winkel van Mechelen en omgeving geopend. Klanten moeten hun eigen verpakkingen meebrengen willen ze iets kopen.

Kabas opende gisteren de deuren in de Keizerstraat 17. De producten in de kruidenier zijn er niet individueel verpakt zoals in andere winkels, maar zitten in grote flessen of potten. Klanten kunnen ze naar behoefte aftappen of scheppen en in een zelf meegebrachte pot, tas of fles stoppen. Al verkoopt de winkel ook zelf bokalen voor vergeetachtige bezoekers. "Om het klanten gemakkelijk te maken, hebben we op onze website een handige tool staan. Daarop kunnen ze hun boodschappenlijstje maken. De app vertelt hen dan wat ze moeten meebrengen", vertellen de uitbaatsters.

Afvalberg verkleinen

Zelf houden ze er al enkele jaren een nagenoeg verpakkingsvrij bestaan op na, maar moesten daarvoor wel naar winkels in Leuven en Antwerpen. Ze hopen ook hun klanten te overtuigen dezelfde stap te zetten naar een kleinere afvalberg. "Zeg verpakkingen vaarwel!" Ann Schroyens hebben ze al overtuigd. "Ik steunde de crowdfundingcampagne en kom vandaag eens kijken. Ik sta hier volledig achter. We gebruiken veel te veel plastics. Onlangs was nog in het nieuws dat de vis vol plasticdeeltjes zit." Ook Maria Van Steyvoort gaan we nog in Kabas terugzien. "Ik probeer mijn hoeveelheid verpakkingsmateriaal te beperken, maar dat is niet gemakkelijk. Vaak kan je niet anders dan mét kopen."


De winkel is van dinsdag tot en met vrijdag geopend van 10 tot 19 uur, op zaterdag van 9 tot 17 uur.


Info: www.dekabas.be. (WVK)

Lees meer