Werkplekken voor 4.000 mensen

PLANNEN KLAAR VOOR 50.000 VIERKANTE METER KANTOREN OP SITE RAGHENO

Vastgoedagentschap DGI heeft gisteren een tipje van de sluier gelicht van hoe de Ragheno Site er zou kunnen uitzien. Kantoorprojecten met ronkende namen als 'Bel M', 'Pure M' en 'Two Towers' liggen op de tekentafels, de bouw van KMO-zone De Motte en een jachthaven starten volgens DGI volgend jaar effectief. Burgemeester Somers houdt de voet nog op de rem: "Er is nog niks beslist."

De Motte wordt een park met veertien units grenzend aan de huidige KMO-zone tussen de Motstraat en de Dellingstraat. "Kort na de wintervakantie wordt de eerste spadesteek gegeven", zegt Luc Kiebooms van DGI in Sint-Katelijne-Waver. "Er komen veertien units van ongeveer 340 vierkante meter, geschikt voor kleine lokale ondernemers als een loodgieter of schrijnwerker. Met het project wordt een vuile hoek opgekuist. Nu staat daar een blinde gevel met daarvoor een grasveld met sluikstorten."

Het is maar een klein projectje in vergelijking met wat er nog zit aan te komen voor het 52 hectare grote gebied tussen het station, het kanaal en de Centrale Werkplaats van de NMBS. In een nieuwsbrief toonde DGI gisteren nog drie andere projecten: 'Two Towers' (18.600 vierkante meter) van MG Real Estate, en 'Pure M' (20.000 vierkante meter) en 'Bel M' (10.000 vierkante meter) van de Beherman Groep. Het zijn stuk voor stuk in het oog springende kantoorgebouwen ingebed in een groene zone. Het gaat in totaal om werkplek voor ongeveer vierduizend personen. "Geen van deze projecten is vergund, maar er zijn al gesprekken geweest met de stad. Ze zijn richtinggevend voor wat hier kan komen, al hoeft het niet precies dit te zijn", zegt Kiebooms.

Kopers lokken

Volgens de makelaar zal er nog heel wat water door de Dijle moeten stromen voor de kantoorgebouwen er effectief staan. Heel wat terreinen zijn historisch vervuild, en er zijn natuurlijk ook bedrijven nodig die de kantoorgebouwen kopen. Het is daarom dat DGI ruchtbaarheid geeft aan de projecten, om 'buzz' te creëren nu de realisatie van het stationsproject Mechelen In Beweging op volle toeren draait. DGI beschouwt die ontwikkeling als de motor voor Ragheno. "Waar vind je zo'n groot gebied op 800 meter van het station van een van de belangrijkst steden van het land?"

Ragheno wordt overigens niet alleen een wijk van werken, maar ook van wonen. De stad plant ook residentiële zones aan het water, onder meer aan een nieuw aan te leggen dok op de plek waar vroeger munitiebedrijf PRB - Metallurgia (beter bekend als het 'Boemekot') stond.

Volgens Kiebooms is alles rond, zodat volgend jaar gestart kan worden met de eerste graafwerken voor de jachthaven. Burgemeester Bart Somers (Open Vld) kon dat gisteren niet bevestigen. "Er zijn veel mooie ideeën voor Ragheno, maar er is nog niks beslist. Er is nog geen masterplan of ruimtelijk uitvoeringsplan."

5 Kantoorgebouw Two Towers.
repro Wannes Vansina Kantoorgebouw Two Towers.
5 De Motte biedt ruimte aan veertien kmo's.
repro Wannes Vansina De Motte biedt ruimte aan veertien kmo's.
5 Kantoorgebouw Bel M aan de Leuvense vaart.
Wannes Vansina Kantoorgebouw Bel M aan de Leuvense vaart.
5 De maquette van kantorencomplex Pure M.
repro Wannes Vansina De maquette van kantorencomplex Pure M.
5 Een binnenzicht in de kantoren van Pure M.
repro Wannes Vansina Een binnenzicht in de kantoren van Pure M.

Lees meer