3 Een gespecialiseerde firma ruimt de asbestleien aan het getroffen huis aan de Kiezel op.
Vanderveken Een gespecialiseerde firma ruimt de asbestleien aan het getroffen huis aan de Kiezel op.

Twee woningbranden op één dag in Meerhout

De brandweerzone Kempen moest zaterdag tweemaal uitrukken voor een woningbrand in Meerhout. 's Morgens iets voor zes uur brandde een woning uit aan Kiezel. Daarbij kwam asbest vrij en een gespecialiseerd team moest ter plaatse komen om het besmettingsgevaar op te meten. In de namiddag raakte ook een woning aan de Vaartstraat beschadigd door brand. Telkens lag een kachel aan de oorzaak van de brand.

Rond 5.49 uur kregen de pompiers een oproep binnen voor een woningbrand aan Kiezel. Toen ze ter plaatse kwamen, was het al een uitslaande brand van een oude hoeve. Van de drie bewoners moesten er twee met rookinhalatieverschijnselen naar het ziekenhuis, maar ze werden niet veel later ontslagen. Niemand liep ernstige verwondingen op. Het vuur veroorzaakte wel flink wat schade. Van het huis zelf brandde een groot deel uit. De brandweer kon wel de achterliggende woning, waar de derde bewoner woonde, vrijwaren.

3 De brandweermannen aan de Kiezel reinigen hun pakken.
Vanderveken De brandweermannen aan de Kiezel reinigen hun pakken.

Kachel

Bijkomend probleem in Kiezel was het asbestgevaar. Het dak van het oude huis bevatte nog asbestleien en die barsten onder hoge temperaturen in duizend stukjes. "De vervuilde asbestdeeltjes zijn vooral op de straat en in de tuin van de buur aan de overkant terecht gekomen", vertelt majoor Eddy Goossens van de brandweer. "Die zullen nu verwijderd worden door de specialisten. Verder was voor de buurt geen gevaar." De getroffen woning is bijna helemaal uitgebrand en de drie bewoners zijn voorlopig dakloos. "We hebben voor hen tijdelijk opvang gezocht via de sociale dienst van de gemeente", aldus burgemeester Jos Engelen. De oorzaak van de brand in Kiezel is vermoedelijk een probleem met de kachel, al zal verder onderzoek uitsluitsel moeten geven.


Rond 16 uur veroorzaakte een houtkachel in de Vaartstraat bijna een gelijkaardig scenario. Door een probleem in de rookafvoer van de kachel ontstond er vuur aan de zijkant van de getroffen woning. De brandweer kon voorkomen dat hele huis afbrandde, maar om het vuur te blussen moesten ze wel een houten zijwand aan de buitenkant openmaken. Daardoor raakte de woning aan de Vaartstraat beschadigd. De woning was nog wel bewoonbaar na de brand. (DVGT)

3 Ook in de Vaartstraat raakte een woning beschadigd door een brand.
Vanderveken Ook in de Vaartstraat raakte een woning beschadigd door een brand.

Lees meer