9 Fanny Vanlerberghe met 5-jarig zoontje Jaidy aan hun toilet.
Maxime Petit Fanny Vanlerberghe met 5-jarig zoontje Jaidy aan hun toilet.

Bouwvakkers helpen gezin dat al twee jaar zonder badkamer zit: “Je wil toch niet dat kinderen zo moeten opgroeien?”

Goed nieuws voor de familie Dumoulin uit Menen, die door een malafide aannemer al twee jaar in erbarmelijke omstandigheden moet leven. Vijf bouwvakkers uit de streek en één uit Mechelen, die door het artikel aangegrepen werden, zijn dit weekend langsgeweest bij de Dumoulins en willen het gezin gratis een échte badkamer bezorgen.

Christ Dumoulin (51) en Fanny Vanlerberghe (39) leven met hun kinderen Jordy (14) en Jaidy (5) al twee jaar in erbarmelijke omstandigheden. Een aannemer begon aan de renovatiewerken in hun huis in de Wervikstraat, maar hij verdween met de noorderzon toen alle voorschotten betaald werden. Het gezin gaf 35.000 euro uit (26.000 euro aan voorschotten en nog eens 9.000 euro aan gerechtskosten, in de - vergeefse - hoop hun geld via die weg terug te krijgen), maar heeft nog altijd een half afgebroken badkamer.

9 Het gezin vertelde aan onze krant hoe ze al twee jaar leven zonder warm water, en zonder douche of bad. Het toilet moeten ze doorspoelen met emmers. Zich wassen doen ze sindsdien in de keuken, of bij familie.
Maxime Petit Het gezin vertelde aan onze krant hoe ze al twee jaar leven zonder warm water, en zonder douche of bad. Het toilet moeten ze doorspoelen met emmers. Zich wassen doen ze sindsdien in de keuken, of bij familie.

Het gezin vertelde aan Het Laatste Nieuws hoe het al twee jaar leeft zonder warm water, douche of bad. Het toilet moeten ze doorspoelen met emmers. Zich wassen, doen ze sindsdien in de keuken, of bij familie. Het artikel bracht heel veel reacties teweeg, maar ook heel goed nieuws voor het gezin. Hidajet uit Mechelen, een man die vroeger nog in de bouw heeft gewerkt, vond het verhaal van het gezin zo schrijnend, dat hij op sociale media op zoek ging naar andere handige kerels met een goed hart, om hen samen te helpen.

9 5 bouwvakkers uit onze regio en één uit het verdere Mechelen zijn dit weekend langs geweest om te bekijken hoe ze er samen kunnen voor zorgen dat het gezin opnieuw een échte badkamer heeft.
Henk Deleu 5 bouwvakkers uit onze regio en één uit het verdere Mechelen zijn dit weekend langs geweest om te bekijken hoe ze er samen kunnen voor zorgen dat het gezin opnieuw een échte badkamer heeft.

En met succes, hij wist 5 bouwvakkers uit onze regio rond zich te scharen. Allemaal hadden ze het artikel gelezen, en allemaal voelden ze zich geroepen om te helpen. In hun eentje is dat wat onbegonnen werk, een badkamer volledig ‘gratis’ verbouwen, maar allemaal samen zou dat wel moeten lukken. Dit weekend kwamen ze samen bij de Dumoulins om de schade op te meten die de aannemer heeft aangericht, een ‘plan van aanpak’ uit te stippelen en af te spreken wie wat kon doen.

Genoeg betaalde opdrachten

“Het was mijn vrouw die aan mijn mouw heeft getrokken”, zegt Bjorn uit Waregem. “We hebben zelf twee kindjes, als je dan leest in welke omstandigheden de kinderen hier moeten leven…” Bjorn is van opleiding elektricien, maar hij volgde intussen ook al opleidingen als metselaar, schilder en loodgieter. “Natuurlijk heb ik werk genoeg, en zijn er genoeg betaalde opdrachten waar ik mijn dagen mee kan vullen. Maar als je hoort dat mensen zo diep in de put zitten, en die kleine moeite het verschil kan maken, dan doe je dat. Hoe blij zou je zelf zijn?”

Elk een deel

Ook voor Kenny uit Izegem vormden de kinderen de doorslaggevende factor.  “We hebben zelf kinderen. Je wil niet dat zij op die manier moeten opgroeien. Jaidy is 5, en al 2 jaar zijn ze op die manier aan het sukkelen.” Ook Saveer uit Ooigem, Peter uit Izegem en Carlos uit Menen zullen elk een deel van het werk uitvoeren. Het groepje bouwvakkers kwam nog een vloerlegger te kort, maar die hebben ze intussen ook al gevonden in Jerome uit Izegem.

Dat hun familienamen niet vermeld staan, is een bewuste vraag van de helpende handen. “Het is een beetje moeilijk om hier ‘gratis’ te werken, en dan op een volgende opdracht pakweg 40 euro per uur te factureren aan onze klanten. Sommige mensen zouden dat jammer genoeg niet begrijpen.”

9
Henk Deleu
9
Henk Deleu
9
Henk Deleu
9
Henk Deleu
9
Henk Deleu
9
Henk Deleu

69 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Martina Heremans

    Dikke proficiat ❤️ Mooi gebaar ❤️

  • Pepe La Basura

    Getuigt van grote klasse. Het hart op de juiste plek.

Lees meer