Zowel de bewoners, met vooraan Benjamin Da Fonte, Claude Calbert en Alain Vanackere, als de animatoren van de speelpleinwerking willen de groene site niet verloren zien gaan.
Foto XCR Zowel de bewoners, met vooraan Benjamin Da Fonte, Claude Calbert en Alain Vanackere, als de animatoren van de speelpleinwerking willen de groene site niet verloren zien gaan.

Stad verkoopt groenzone (nog) niet

BEWONERS BARAKKEN VOEREN MAANDAG TOCH ACTIE VOOR GEMEENTERAAD

De inwoners van de Barakken halen opgelucht adem. Voorlopig wordt de groenzone van de Zuidstraat niet verkocht. Van een nieuw parkeerbeleid is al evenmin sprake op korte termijn. Met dank aan het Masterplan van de verbreding van de Leie. Toch blijven de bewoners alert en voeren ze maandagavond actie voor de gemeenteraad.

Het stadsbestuur kreeg de voorbije maanden felle kritiek van de inwoners van de Barakken.


Er was het ingrijpende parkeerbeleid met uitbreiding van de blauwe zone in het weekend en betalende parkeerkaarten. Daarbij kwamen de plannen om de laatste open ruimte 'Site Zuidstraat' te verkopen. Tot overmaat van ramp werd een mooie boom op het Sint-Jozefsplein geveld.


Nadat alle inwoners door de nieuwe bestuursploeg in het harnas werden gejaagd, verdwijnen nu plots alle plannen voor onbepaalde tijd in de koelkast. De schepenen gebruiken liever de term 'on hold'.


Wat met de verkoop van de site Zuidstraat? "On hold", zegt schepen Tom Vlaminck (Open Vld). "We beseffen hoe gevoelig het dossier ligt en willen eerst op zoek gaan naar alternatieven. De Kring van de parochie of de basisschool De Vlam zijn opportuniteiten, maar hierover moeten we nog overleggen. Met het nieuwe masterplan aan de Leie groeit de kans om de oude verlaten vierkantshoeve aan te kopen."

Ingrijpende Leiewerken

Wat met het parkeerbeleid? "On hold", vertelt schepen Dirk Vanholme. "Misschien voeren we kleine accenten toe aan het parkeerbeleid, maar het is uitkijken welke mogelijkheden zich aanbieden met het masterplan." Het fameuze masterplan aan de Leie blijkt plots het tovermiddel bij uitstek. "Wij hadden inderdaad onze eigen plannen met de coalitiepartners", geeft Vanholme toe. "Vorig jaar vroegen we zelf aan het Agentschap Wegen en Verkeer welke impact de Leiewerken in Menen zouden hebben. We hadden nooit gedacht dat die Leiewerken zo ingrijpend zouden zijn voor de Barakken. Als we niet naar de plannen hadden gevraagd, zouden we vandaag nog niet veel meer geweten hebben over dat masterplan. Dat is de reden waarom we onze eigen plannen in de Barakken voorlopig 'on hold' zetten."


Toch blijven de inwoners van de Barakken waakzaam.

Alternatieven

"We zijn blij dat het stadsbestuur eerst alternatieven wil zoeken eer zomaar het laatste stukje groen wordt verkocht. Dat is wellicht het resultaat van onze geslaagde wandeling met inwoners en politici", denkt inwoner Johan Moreels.


"Op die wandeling benadrukte iedereen het belang van open ruimte in de dichtbevolkte volkse wijk. Toch gaan wij maandagavond al onze aandachtspunten nog eens meegeven aan de raadsleden. Om 18 uur, een uur voor aanvang willen we met zoveel mogelijk inwoners en sympathisanten postvatten voor het stadhuis. We gaan de politici op een vriendelijke manier ontvangen."

Lees meer