2 Een archieffoto van de Ugly Papas in hun gloriejaren, met Rekkemnaar Luc Dufourmont op de voorgrond.
David Samyn Een archieffoto van de Ugly Papas in hun gloriejaren, met Rekkemnaar Luc Dufourmont op de voorgrond.

Ugly Papas houden eenmalige reünie

LEGENDARISCHE BAND KOMT 20 JAAR NA SPLIT NAAR MENEN

Daar zijn ze weer: de enige echte Ugly Papas. Twintig jaar ouder en wat grijze haren en rimpels extra, maar nog steeds even zot én genietend van het leven. Ze repeteren voor een eenmalige reünie in Menen: 'The Night of Ugly Papas', op 30 september in Park ter Walle.

De zes vijftigers van Ugly Papas wonen tegenwoordig verspreid. Zanger en Rekkemnaar Luc Dufourmont (56) heeft zijn geboortedorp Rekkem nooit verlaten. Verder zijn er nog bassist Dick Descamps (51) uit Marke, de twee drummers Paul Drèze (53) uit Kortrijk en Rik Debruyne (56) uit Sint-Niklaas, saxofonist Peppie Pepermans (56) uit Kruibeke en dokter in de 'gitarica' dr. Dekerpel (56) uit Lombardsijde. Ze vinden elkaar de laatste weken terug in een van de repetitieruimtes van jeugdhuis De Pit in Koksijde. Het is de plek waar vooral beginnende groepjes hun eerste nummers voorbereiden, maar de zes vijftigers komen er na twintig jaar weer thuis. Ze repeteren voor een eenmalige reünie in Menen.

2 De zes bandleden van Ugly Papas met Dokter Dekerpel, Dick Descamps, Peppie Pepermans, Luc Dufourmont, Paul Drèze en Rik Debruyne.
Xavier Coppens De zes bandleden van Ugly Papas met Dokter Dekerpel, Dick Descamps, Peppie Pepermans, Luc Dufourmont, Paul Drèze en Rik Debruyne.

Humo's Rockrally

"Na twintig jaar nog eens repeteren geeft ons het gevoel dat het amper één week geleden is", zegt Luc Dufourmont, intussen bekend van 'Bevergem' en een klein rolletje in de nieuwe langspeelfilm 'Cargo' van Gilles Coulier. Ugly Papas werd in 1989 opgericht. Een jaar later haalden ze al de finale van Humo's Rockrally. "Wist je dat 'Ugly papas' in het Nederlands best vertaald wordt naar 'Begerig ouder wordende minnaars?", lacht Dufourmont. "Onze eerste plaat namen we op in Rijkevorsel. Die bevatte vooral psychedelische bluesrock. We boekten succes en speelden het ene optreden na het andere, van aan de kust tot in Luxemburg."

In 1994 gooit Ugly Papas het over een andere boeg. "We hadden geen keuze. Het was of grondig veranderen van koers of het einde van de Ugly Papas aankondigen. Ik was uitgekeken op het straatje waarin we zaten", zei dokter Dekerpel destijds. En dus werd het tweede, titelloze, album er één met veel psychedelica binnen verschillende genres, zoals funk en reggae. Desondanks was de goesting drie jaar later toch over. Er ontstond wat wrevel en de Ugly Papas gingen uit elkaar. Muziek bleef wel het leven van de bandleden bepalen. Zo maakt Luc Dufourmont deel uit van de nieuwe band Idiots.

Twintig jaar later zien de bandleden een eenmalige reünie wel zitten, met dank aan het Centrum voor Stedelijke Accupunctuur (CSA) uit Menen. Met ruim 600 aanwezigen is de reünie nu al een succes. Omdat 600 mensen te veel waren om onder te brengen in de historische kasteelhoeve in Rekkem, verhuist het hele evenement naar Park ter Walle in Menen. Op zaterdag 30 september start de 'Night of Ugly Papas' met een live radioshow om 19.30 uur, met onder meer Jan Delvaux van Radio 1. Daarna brengen verschillende bands hun muzikale visie op het werk van Ugly Papas live. De avond eindigt met de reünie. Ugly Papas brengen ook enkele nieuwe nummers uit hun nieuwe album dat destijds zo goed als klaar was om uit te brengen. Intussen brengt Tony Vandenbogaerde uit Kortrijk zijn eerste plaat uit met tien onuitgegeven nummers van Ugly Papas op vinyl, op cd en digitaal.

Lees meer