2 De Mini's van Chiro Klaas vermaken zich opperbest in Merchtem.
Mozkito De Mini's van Chiro Klaas vermaken zich opperbest in Merchtem.

"Het zijn de Ardennen niet, maar het is hier ook tof!"

CHIROMEISJES KUNNEN NIET NAAR LUXEMBURG EN DUS KAMPEREN ZE 'BIJ DE BUREN'

Het zomerkamp in de sprookjesachtige Ardennen mocht niet doorgaan van de Luxemburgse gouverneur, en dus heeft de jongste groep van Chiromeisjes Klaas uit Steenhuffel het dichter bij huis gezocht. Net over de gemeentegrens, om precies te zijn: in Merchtem. "Helemaal anders dan de Ardennen, maar het is hier ook tof!"

De Mini's, de jongste groep van de Chiromeisjes, zou normaal deze week naar de kampplaats in Tenneville vertrekken. Groot was dan ook de ontgoocheling toen de provinciegouverneur van Luxemburg bekendmaakte dat het kamp voor hen niet kon doorgaan. Die beslissing kwam er nadat de Chirojongens vorige week al hun kamp moesten afblazen wegens te veel zieken. Wettelijk gezien moeten kinderen onder 8 jaar die ziek worden, verplicht opgenomen worden in een ziekenhuis. En de gouverneur vreesde dat de Luxemburgse ziekenhuizen een mogelijke toename van het aantal patiënten niet zouden aankunnen.


Maar de Chiro bleef niet bij de pakken zitten. Geen kamp in Tenneville? Dan wel eentje in buurgemeente Merchtem. "Enkele ouders konden een verblijf in de gebouwen van KSA Merchtem regelen", vertelt leidster Kirsten Coulommier (20). "Ideaal is het allemaal niet, maar het was wel het enige alternatief om de kinderen alsnog een zomerkamp aan te bieden. Ook voor veel ouders is dit een opluchting. Sommigen hadden al een kort reisje zonder kinderen geboekt, en het leek er even op dat dit dan ook geannuleerd moest worden."

2 Kookouder Selina Robyns en leidster Kirsten Coulommier bij de vuurkorf die gebruikt zal worden voor het kampvuur.
Mozkito Kookouder Selina Robyns en leidster Kirsten Coulommier bij de vuurkorf die gebruikt zal worden voor het kampvuur.

Andere sfeer

Het alternatieve kamp in Merchtem valt evenwel niet te vergelijken met de grote kampplaats in de Ardennen. "In Tenneville zouden we met negentig kinderen zijn, van klein tot groot", klinkt het. "Daar heerst uiteraard een heel andere sfeer. Er zijn de openingskreten 's ochtends, het hijsen van de vlag, het grote kampvuur,... Dat moeten we hier allemaal een beetje missen. Hoewel, we hebben toch al een vuurkorf gevonden waar we een kampvuurtje in zullen maken."


Er wordt in Merchtem ook niet in tenten overnacht. "We hadden er nog willen opzetten, maar het speelplein in de buurt wordt vaak bezocht door hangjongeren", aldus Kirsten. "Daarom laten we de kindjes veilig overnachten in de KSA-lokalen. Enkele oud-leidsters springen deze week in als kookouder. Veel kookmateriaal is er evenwel niet, want KSA Merchtem is zelf op kamp en zij hebben natuurlijk ook hun materiaal nodig."


De meisjes zelf vinden het al bij al best. "Al had ik het toch nog toffer gevonden in de Ardennen", vertelt de kleine Marie. "Daar zouden we in tenten geslapen hebben. Maar hier is het ook plezant, hoor. We hebben al veel spelletjes kunnen spelen." Het kampavontuur in Merchtem eindigt donderdagmiddag. De drie leidsters die speciaal terugkeerden voor de jongste groep, trekken nadien opnieuw richting Ardennen. "We willen het kampvuur daar absoluut niet missen!"

Lees meer