2 Pieter Jacobs kwam vorig jaar als winnaar over de streep op de Bredabaan. "Dit jaar winnen de werken", klinkt het ironisch bij de organisator.
Foto smb Pieter Jacobs kwam vorig jaar als winnaar over de streep op de Bredabaan. "Dit jaar winnen de werken", klinkt het ironisch bij de organisator.

Werken aan Bredabaan 'nekken' Schaal Sels

89STE EDITIE KOERS AFGELAST WEEK VOOR START

Er zal op 31 augustus niet gekoerst worden op de Bredabaan. De 89ste editie van de Schaal Sels wordt, een week op voorhand, alsnog afgelast. Reden is de werkzaamheden op de Bredabaan, die ondanks positieve vooruitzichten niet op tijd klaar geraken.

"Een spijtige samenloop van omstandigheden", klinkt het bij Ben Simons, organisator van de wielerwedstrijd Schaal Sels. Een paar weken geleden had de organisatie nog een veiligheidsvergadering met alle betrokken diensten om het parcours en koersverloop te bespreken. "Er is toen nog bevestigd dat de werkzaamheden aan de Bredabaan op tijd in orde zouden zijn", vertelt Simons. Maar afgelopen dinsdag kreeg de organisatie slecht nieuws, er bleken twee wissels voor de tramsporen en een perron niet op tijd in orde te geraken omdat aannemer Van Wellen niet over het juiste materiaal beschikt.


"We hadden op voorhand al een plan B en hebben de voorbije dagen samen met de stad en de politie nog gezocht naar een alternatief parcours, maar er was te weinig tijd om nog een fiat te krijgen", vertelt Simons teleurgesteld. Uiteindelijk, na veel overleg, werd gisteren beslist de wedstrijd, die naast start en aankomst in Merksem ook langs de haven, Ekeren, Hoevenen, Stabroek, Kapellen, Berendrecht en Zandvliet loopt niet te laten doorgaan. "Dit kost ons niet enkel heel wat geld, maar het is ook spijtig dat we alle vrijwilligers moeten zeggen dat hun tijd en moeite voor niets is geweest."

2
Klaas De Scheirder

Vloek op 89

Ook de wielerploegen, die al hotels en reistickets geboekt hadden, moeten allemaal worden ingelicht. "Het zulllen drukke dagen worden", klinkt het bij Simons. Maar waarom koos de organisatie niet eerder voor een ander parcours? "De Schaal Sels en de Bredabaan horen samen, een koers kan je niet zomaar verplaatsen", klinkt het.


Er lijkt volgens de organisatie wel een vloek te rusten op dat cijfer 89 voor de wedstrijd. "In 1989 werd de Schaal Sels gewonnen door Merksemnaar Mark Sprangers, maar hij werd later gediskwalificeerd wegens dopinggebruik", vertelt Simons. "Wat toen een groot feest moest worden voor Merksem viel ook in het water."


En nu zijn het de wegenwerken. Al is het niet de eerste keer dat de werkzaamheden aan de Bredabaan tot problemen leiden: er wordt door de handelaars en buurtbewoners al lang geklaagd dat de werken langer duren dan verwacht en handelaars hun omzet zien dalen. Dat nu ook de Feestmarkt niet zal plaatsvinden is voor hen ook weer een streep door de rekening, want het evenement lokte de laatste jaren toch steeds tienduizenden mensen naar Merksem. "De Bredabaan kan nu alleszins wel een overwinning op haar palmares schrijven, want de 89ste Schaals Sels is voor de baan", klinkt het ironisch bij de organisator. Simons blijft wel hoopvol voor de wedstrijd in 2015. "We hebben zowel van de stad als van het district al de volledige steun gekregen voor een grootse feesteditie in 2015."


Luc Bungeneers (N-VA), districtsvoorzitter van Merksem betreurt dat de wedstrijd wordt afgelast. "Er was nochtans een afspraak met de schepen van Openbare Werken dat alles op tijd klaar zou zijn, maar blijkbaar is er sprake van overmacht." Bungeneers benadrukt wel dat de kermis en de jaarmarkt op en rond het Kroonplein dat weekend wel doorgaan.

Lees meer