2 Caresse Van Den Lisdonk en Hans Van der Heijden voor hun huis, waar nog wat werk aan is.
Ton Wiggenraad Caresse Van Den Lisdonk en Hans Van der Heijden voor hun huis, waar nog wat werk aan is.

Er komt weer leven in elf cipierswoningen

ERFPACHTNEMERS MOETEN HUIZEN AAN KOLONIE ZELF RENOVEREN

Aan de Kolonie in Merksplas hebben elf cipierswoningen een nieuwe eigenaar gekregen. De woningen zijn verkocht in erfpacht. De kopers zijn gedurende 99 jaar volwaardige eigenaar van het huis. Daarna komen de huizen terug in handen van De Noorderkempen. Die verwacht dat de bewoners renovatiewerken uitvoeren en financieren.

De woningen verkeren momenteel in een vervallen toestand. De nieuwe eigenaars hebben ze daarom aan een goedkope prijs kunnen kopen, met als enige voorwaarden dat ze hun huis binnen de tien jaar moeten renoveren. "We zijn heel trots op wat er nu gaat gebeuren met de woningen", zegt Jan Van Hoeymissen, directeur van sociale woningbouwmaatschappij De Noorderkempen. Die heeft de woningen eerder opgekocht en heeft ze nu dus verpacht. "Voor de omgeving is het heel belangrijk dat de woningen in ere worden hersteld. Er zijn echt juweeltjes van te maken."


De woningen met de bijhorende grond zijn veel te groot om te verhuren als sociale huurwoningen. Daarom heeft bouwmaatschappij De Noorderkempen besloten om ze in erfpacht te verkopen. De voordelen die daaraan zijn verbonden, zijn de aantrekkelijke prijs, een voordeliger percentage bij de registratierechten en een jaarlijkse vergoeding die fiscaal aftrekbaar is.


In totaal stonden 26 kandidaten op de wachtlijst. Na het bezichtigen van de woningen waren nog zeventien kandidaten geïnteresseerd. "Niet iedereen heeft twee rechterhanden en ziet zo'n grote renovatie zitten natuurlijk", zegt Jan. "De mensen die toch in het avontuur stappen, zijn allemaal even enthousiast."

2 Ann Mertens in een kamer van haar woning, die in een goede staat verkeert.
Ton Wiggenraad Ann Mertens in een kamer van haar woning, die in een goede staat verkeert.

Allemaal Spetsers

De huizen zijn allemaal verkocht aan mensen uit Merksplas. De meesten zijn jonge alleenstaanden. Verder zijn er ook nog drie jonge koppels, van wie twee met kinderen. "Bij ons wordt het echt een totale renovatie", zegt Caresse Van Den Lisdonk (26). Zij heeft samen met haar vriend Hans één van de huizen gekocht. "We hopen begin 2018 te kunnen beginnen en gaan zo veel mogelijk zelf doen, samen met familie en vrienden. Het plan is om er over twee of drie jaar te kunnen intrekken, maar je weet natuurlijk nooit wat je tegenkomt", zegt Caresse.

Vijf jaar op lijst

"Bij mij zal het eerder een 'basic' renovatie worden", reageert Ann Mertens (36). Zij heeft één van de grotere huizen gekocht die nog redelijk goed bewaard zijn gebleven. "Op de gewone markt een huis kopen, is veel te duur. Zeker als alleenstaande mama met twee kinderen", zegt Ann. "Dit huis was altijd al mijn droom. Het is een authentiek huis met karakter en een hele grote tuin. Ik sta al vijf jaar op de lijst, ik ben heel blij dat het na zo lang wachten eindelijk zo ver is."


De komende weken wordt er gewerkt aan de opmaak van de aktes, zodat de nieuwe eigenaars in 2018 aan de renovatie van hun woning kunnen beginnen.

Lees meer