Stad krijgt van Vlaanderen 121.000 euro voor cultuur

De stad Hoogstraten kan op extra centen rekenen, namelijk 121.500 euro, voor de organisatie van het cultuurcentrum. Dat heeft de Vlaamse regering enkele dagen geleden beslist op voorstel van minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld).

Om aanspraak te maken op deze subsidie moest Hoogstraten aan verscheidene voorwaarden voldoen op het vlak van infrastructuur. Met de oprichting van het gemeenschapscentrum in maart 2014 voldoet Hoogstraten hieraan. Met de Raboennizaal van het Spijker heeft de stad 'een polyvalente zaal met meer dan driehonderd zitplaatsen'. Met de cafetaria van de Raboennizaal, die apart afgesloten en verhuurd kan worden, voldoet de stad aan de voorwaarde van een andere polyvalente ruimte van ten minste 150 vierkante meter.


De voorwaarde voor voldoende tentoonstellingsruimten bereikt de stad door de combinatie van de expositieruimten van het raadshuis in Meerle en die van het Woonzorgcentrum Stede Akkers. Met de ruimten in het IKO auditorium, in het raadshuis van Meerle en de ontmoetingsruimte van de bibliotheek van Hoogstraten voldoet de stad bovendien aan de jongste infrastructuurvoorwaarde om 'vier lokalen voor cultureel gebruik' te hebben.

"Streven naar kwaliteit"

"Dit is bijzonder goed nieuws. Onze stad Hoogstraten ontvangt van Vlaams cultuurminister Gatz hiervoor jaarlijks 121.500 euro", vertelt oppositieraadslid Arnold Wittenberg van Hoogstraten Leeft die het nieuws kreeg van zijn partijgenoot en minister. "Laat dit een stimulans zijn om te streven naar een volwaardige en kwaliteitsvolle culturele infrastructuur. Ik kijk al uit naar een volwaardig cultuurcentrum."


Het geld komt in een fonds dat ook gebruikt kan worden voor jeugd-, sport, onderwijs, ontwikkelingssamenwerking, integratie en kinderarmoedebestrijding. De stad kan naar naar eigen inzicht deze financiële middelen aanwenden. "Het is niet omdat Vlaanderen geld geeft aan de stad Hoogstraten voor de organisatie van een cultuurcentrum dat het geld ook zal gaan naar cultuur, dit vraagt opvolging", besluit raadslid Arnold Wittenberg. (VTT)

Lees meer