3 Animal Rights voerde actie voor de stal.
Peter Vanderveken Animal Rights voerde actie voor de stal.

VIDEO. Animal Rights voert actie tegen kippenstal

Zaakvoerder komt ook kijkje nemen en weerlegt de aantijgingen

De vzw Animal Rights heeft zaterdagnamiddag actie gevoerd voor de poort van de megastal aan de Lochtenberg  in Merksplas. De dierenrechtenorganisatie bracht eerder deze week beelden uit van binnenin de stal en wil de leefomstandigheden aankaarten. De landbouwer zelf zegt met alles in orde te zijn. “We krijgen zelfs complimenten over hoe verzorgd het hier is.”

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Animal Rights bracht eerder deze week beelden uit die in de grote stallen in aan de Lochtenberg waren gemaakt. In een van de stallen zitten 150.000 kippen in kooien die volledig legaal zijn. Animal Rights wil echter aantonen dat de leefomstandigheden voor de kippen niet ideaal zijn. “De dieren zitten vol stress en pikken elkaar kaal", vertelt Els Van Campenhout, woordvoerster van Animal Rights Belgie. “We hebben niets tegen deze boer op zich, maar willen het systeem aankaarten. We hebben ook rustig met elkaar gepraat.”

3 Els Van Campenhout van Animal Rights.
Peter Vanderveken Els Van Campenhout van Animal Rights.

Animal Rights heeft ook een petitie geopend die ondertussen al 27.500 keer is getekend. “Die petitie gaan we binnenkort aan minister Ben Weyts overhandigen om onze eisen extra kracht bij te zetten.” Ben Weyts liet enkele dagen geleden al weten om in een volgend regeerakkoord van de Vlaams regering een verbod op kooikippen te laten opnemen. In Wallonië gaat dat in in 2028. 

3 Sarah Cools en Christophe Fransen.
Peter Vanderveken Sarah Cools en Christophe Fransen.

Geen dierenleed

Zaakvoerder Christophe Fransen kwam samen met zijn vriendin en medewerkster Sarah Cools ook een kijkje nemen bij de actie, maar hield zich bewust op de achtergrond. “We hebben na het verspreiden van de beelden ook ontzettend veel positieve reacties gekregen”, vertellen de twee. “Positief omdat iedereen het zo proper vindt in de stallen.” Opvallend ook: als je aan de stal staat, klinkt er muziek. “We doen dat omdat kippen dan rustiger worden. Dan schrikken ze minder als ze knallen horen of als er eens een vliegtuig overvliegt.  Wij staan er echt op dat alles hier proper is. We willen dat niet anders. De dieren worden echt wel goed verzorgd. We blijven het ook jammer vinden dat de beelden stiekem zijn gemaakt. Ze moeten op een of andere manier toch binnengebroken zijn, want normaal gezien zijn alle deuren hier toe.” 

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • PIETER ROGIERS

    Animal rights wil de mens het recht op alle "gebruik" van dieren ontnemen, zowel voor onze voeding, kledij, vrije tijd als medische proeven. Hoe goed men ook voor dieren zorgt, het zal voor hen nooit goed genoeg zijn.

Lees meer