3 De Mora-fabriek in Mol.
Vanderveken De Mora-fabriek in Mol.

97 jobs op de tocht bij Mora

SATÉ- EN VIANDELPRODUCTIE VERHUIST NAAR NEDERLAND

De 187 personeelsleden kregen gisterennamiddag een ijskoude douche op een bijzondere ondernemingsraad. Ruim de helft, 81 arbeiders en 16 bedienden, dreigen hun baan te verliezen. Een deel van de productielijnen verhuist naar Nederland. De directie snoeit naar eigen zeggen om gezond te kunnen blijven.

De zin om te werken zakte gisteren bij het personeel van snackproducent Mora volledig onder nul. Het bedrijf, onderdeel van Van Geloven Snacks, wil 97 personeelsleden op straat zetten. "Voor ons is dit ook een ellendige dag", zegt directeur Peter Doodeman. "We zijn een gezond bedrijf, maar we willen ook gezond blijven en dan moeten er soms harde beslissingen genomen worden. We gaan onze productieactiviteiten bundelen en efficiënter inrichten. Onder meer de saté en de viandel verhuist naar Nederland. De sitolijn, de broodjessnacks, de vissnacks blijven in Mol. Hier blijft ook het hoofdkantoor, de marketing en sales en het transport."

3 Directeur Peter Doodeman.
Vanderveken Directeur Peter Doodeman.

Zware klap

De aankondiging kwam hard aan bij het personeel. Karine Van Uytvenne, afgevaardigde voor ABVV, werkt al 35 jaar in het bedrijf. "Het was een mokerslag", zucht Karine, die zelf aan de sitolijn staat. "De verslagenheid was enorm. We hadden dit echt niet zien aankomen. Onlangs stelden ze nog een nieuwe plantmanager voor. De resultaten waren ook goed en dan plots dit. Heel veel gezinnen gaan hier weer de dupe van worden. Voor een aantal mensen is het een tweede herstructurering, want zij maakten het al eens mee bij Heinz of McCain."

3 ABVV-afgevaardigde Karine Van Uytven.
Vanderveken ABVV-afgevaardigde Karine Van Uytven.

Staking?

Dat beaamt ook haar collega Veronique Pauwels die zo'n twintig jaar in het bedrijf werkt. Stefaan Christiaens werkt sinds 2002 bij Mora. Hij werkt in de vriesafdeling.


"We dachten dat we nieuws gingen krijgen over de werking van het bedrijf en de nieuwe manager, maar plots kwam het nieuws van de herstructurering", vertelt Stefan. "De laatste ploeg heeft nog wat gepoetst, maar is dan ook naar huis gegaan. Maandag zullen we waarschijnlijk wel weer vol aan de bak gaan. Staken heeft niet meteen zin, al sluiten we het niet uit. We geven de gesprekken een kans, maar toch vrezen sommigen dat de fabriek uiteindelijk sluit."

Overleg

Of het effectief 97 ontslagen worden, zal pas na de onderhandelingen blijken. "Het is een intentieverklaring", zegt Doodeboom. "We hopen zo snel mogelijk de gesprekken aan te vatten. We willen ook een zo goed mogelijke oplossing, want we hebben hier stuk voor stuk goede personeelsleden. Ze zijn ook altijd welkom in Nederland al weten we ook dat dat niet voor iedereen evident is."


Vakbondssecretaris Nancy Bolle (ABVV) wacht voorlopig af. "We zijn in elk geval niet gelukkig me het feit dat dit zonder overleg met de vakbonden is aangekondigd", zegt ze. "Voorlopig gaat het personeel nog terug aan de slag en wacht het de gesprekken van dinsdag af. We hopen zoveel mogelijke naakte ontslagen te kunnen vermijden."

Lees meer