3 Mariette gisteravond aan de toog in de pop-upbar.
Vanderveken Mariette gisteravond aan de toog in de pop-upbar.

Mariette (73) herbeleeft topjaren café Spoetnik

NOSTALGISCHE POP-UPBAR 'BACK TO THE BARCHOC' OPENT ZIJN DEUREN

In Mol Rauw heeft gisteravond de nostalgische pop-upbar 'Back to the Barchoc' zijn deuren geopend. Mariette Verkoeyen (73) herbeleeft er haar topjaren als voormalige bazin van het oergezellige café 'Spoetnik'. "De klanten van toen bellen me nog steeds om een pint te gaan drinken."

Mariette Verkoeyen stond 35 jaar lang 'achter den toog' van café Spoetnik aan de Kiezel. "Iedereen kent mij als Mariette van t' Bergske. 't Bergske was de eerste naam van het café, pas later werd het 'Spoetnik'." Het dorpscafé was alom bekend om zijn gezelligheid. "Iedereen was er thuis. Ik heb geen enkele slechte herinnering aan deze periode. Als je zelf graag lacht, dan is de sfeer altijd goed. Vroeger was het 'ik dorst, iedereen dorst', nu drinkt ieder zijn eigen pintje. Spijtig! Maar, in plaats van te permitteren, drink ik zelf liever een pint, zo ben ik altijd geweest." In 1998 verhuisde ze van de Kiezelweg naar de voetbalkantine van de gelijknamige voetbalclub Spoetnik. Daar stond ze nog achter den toog tot 2005. "Toen werd mijn man ziek en was het tijd om te stoppen."


Achter elke succesvolle man staat een sterke vrouw. Bij Mariette was dit omgekeerd. "Ik had een heel goede man. Hij was nooit jaloers of kwaad en steunde me voor 100 procent. Hij had zijn eigen job en reed rond met bier. Hij leverde de vaten en ik dronk ze leeg", lacht de gezellige dame. Vier jaar geleden stierf haar man, maar Mariette blijft de schoonheid van het leven zien. "Ik ga nog regelmatig een pint drinken. Mijn vroegere klanten, die vaak veel jonger zijn dan mezelf, bellen me nog op om een stapje in de wereld te zetten. Dit houdt me jong van geest."

3 Mariette Verkoeyen destijds in café Spoetnik.
Chris Verboven Mariette Verkoeyen destijds in café Spoetnik.

Traditie

Mariette komt uit een echte familie van caféhouders. "Mijn overgrootmoeder, mijn zus en mijn tante hadden allemaal een café. Het zit in ons bloed. Zelf stond ik op mijn vijftiende al achter de toog. Ik heb nooit iets anders gedaan. Mijn dochter is echter een uitzondering. Zij heeft de stiel niet verder gezet. Mijn kleinkinderen daarentegen lijken iets meer op mij. Wie weet zetten zij de traditie wel verder."


Om de sfeer van weleer opnieuw tot leven te brengen, opende het Rauwse feestcomité in de oude parochiezaal aan het kerkplein, die al twintig jaar leeg staat, de 'Back tot he Barchoc' bar. Het is een ode aan de Rauwse cafés en dancings uit de jaren '60, '70 en '80. "We wilden eerst oude cafétafels en -stoelen huren, maar dat bleek niet nodig. We ontdekten nog heel wat originele bestofte cafémeubels op de zolder van de oude parochiezaal, bij de cafébazen van weleer en in de kelder van onze huidige feestzaal Hof van 't Rauw. En de oproep binnen het dorp leverde nog meer materiaal op", vertelt Janna Lefevere van het feestcomité.


Tot 24 augustus blijft de pop-upbar geopend. Zaterdag staat Mariette zelf achter den toog van 'Back tot the Barchoc'. "Het is al een hele tijd geleden, maar de goesting is er nog. Van 13 tot 18 uur, en als het van mij afhangt zelfs nog tot een stuk later op de avond", besluit de kranige ex-cafébazin.

3 Deze bende klinkt al op de start van de pop-upbar.
Vanderveken Deze bende klinkt al op de start van de pop-upbar.

Lees meer