3 Mama Sylvie Vandenbaucke en oma Gill Verheysonne sluiten Minne (13), Mona (11) en Robbe (7) in de armen bij hun thuiskomst.
Anthony Statius Mama Sylvie Vandenbaucke en oma Gill Verheysonne sluiten Minne (13), Mona (11) en Robbe (7) in de armen bij hun thuiskomst.

Chiro terug thuis na wateroverlast op kamp

OUDERS EN BURGEMEESTER VOL LOF OVER VLOTTE EVACUATIE DOOR KAMPLEIDING

Chiro Ludiek uit Landegem is opnieuw thuis, nadat ze dinsdagavond moest geëvacueerd worden op kamp in het Limburgse Neerpelt na wateroverlast."Iedereen is veilig thuis geraakt dankzij de koelbloedigheid van de kampleiding", zegt mama Sylvie Vandenbaucke.

Een hevig onweer trok dinsdagavond over Limburg. De 190 jongeren tussen 6 en 18 jaar, de 30 leiders en de 20 medewerkers van Chiro Ludiek op kamp in Neerpelt werden rond 18.30 uur verrast door de hevige regen en rukwinden. "Na een kwartier stond het hele terrein blank en was alles kletsnat", zegt volwassen begeleider Tom De Gheest.


"We brachten iedereen meteen naar de stallen van de boer die recht tegenover het kampterrein woont. Daarna hebben we politie en hulpdiensten verwittigd. Dankzij de burgemeester van Neerpelt konden we overnachten in het nabijgelegen parochiezaaltje, op 700 meter van het terrein. De jongsten werden gebracht met een busje van de brandweer, de oudsten gingen te voet. Daar hebben we de kinderen droge kleding en slaapzakken gegeven. Het Rode Kruis zorgde voor veldbedden en dekens. Via e-mail hebben we de ouders op de hoogte gebracht. Ook via Facebook lieten we weten dat iedereen ongedeerd was. Dinsdagavond was sowieso de laatste dag van het kamp. Iedereen was al aan het opruimen. Met de leiding hebben we dinsdagnacht goed doorgewerkt. Een team van oud-leiders is woensdagochtend in Neerpelt komen helpen met inladen van materiaal", vertelt Tom De Gheest.


Om 15 uur gisterenmiddag was de materiaalwagen terug in Landegem. De ouders hielpen met man en macht die te ledigen. Een half uur later kwamen de kinderen aan met de trein. Het was een blij weerzien met de ouders. "We werden dinsdagavond snel gerustgesteld", zegt Sylvie Vandenbaucke, de mama van Minne (13), Mona (11) en Robbe (7). "Nog voor de wateroverlast in het nieuws was, hadden we al een e-mail gekregen met informatie. Ik ben nooit ongerust geweest, omdat ik wist dat mijn kinderen in goede handen waren. Voor Robbe was het zijn eerste kamp. Hij zal het niet snel vergeten."


Een van de moeders liet een collectebus rondgaan onder de ouders. "Dit is een kleine attentie voor de leiders", zegt Debby. "Zij hebben alles in goede banen geleid en zijn niet in paniek geslagen. Ook de communicatie naar ons verliep vlekkeloos. Ze verdienen alle respect", zegt Debby.

3 De ouders helpen mee de materiaalwagen leegmaken.
Anthony Statius De ouders helpen mee de materiaalwagen leegmaken.

Dankwoorden

"De evacuatie is inderdaad heel snel en vlot verlopen", zegt burgemeester Johan Cornelis (CD&V) die gisterenochtend naar Neerpelt trok. "Ik zag dat al de valiezen kletsnat waren, dus we hebben de benedenverdieping van de sportzaal in Landegem ter beschikking gesteld om ze te laten drogen. Het was ook schitterend om te zien hoe de kleinsten pulls droegen van de oudere kampgangers. Petje af voor de hulpdiensten en de kampleiding van Chiro Ludiek", zegt Cornelis. Na enkele dankwoorden kreeg de volledige kampleiding nog eens een daverend applaus, alvorens iedereen zijn kroost veilig mee naar huis nam.

3 Chiro Ludiek uit Landegem in het station van Neerpelt op weg naar huis.
Borgerhoff Chiro Ludiek uit Landegem in het station van Neerpelt op weg naar huis.

Lees meer