3
Gudrun Steen

"Oud, maar niet versleten"

70 PROCENT VAN GEBOUWEN AAN WESTKUST OUDER DAN 30 JAAR

70 procent van de gebouwen in de regio dateert van voor 1981. Doordat het kustpatrimonium zo oud is, is renoveren dan ook de trend. "Gebouwen ouder dan dertig jaar, zijn niet altijd versleten", aldus Dajo Hermans van de Confederatie van Immobiliënberoepen.

In De Panne, Koksijde, Nieuwpoort en Veurne werden er vorig jaar 28.296 gebouwen geteld en daarvan dateerden er liefst 19.779 van voor 1981, dat betekent dus 70 procent. Dat blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst Financiën van vorig jaar. "De 'golden sixties' betekenden voor het kusttoerisme een boom. De mobiliteit verbeterde en heel wat oude kustvilla's maakten plaats voor nieuwbouwappartementen", verduidelijkt Trevor Sparks van Immo Europe uit Koksijde. "De sector kende een dip in de jaren 1980 en een tiental jaar later noteerden we opnieuw een opmars waarbij er meer werd gekozen voor appartementsvilla's. Een groot deel van het patrimonium aan de kust is dus al tientallen jaren oud en die appartementen en woningen geraken moeilijk verhuurd of verkocht, want een toerist wil comfort in een hedendaagse omgeving."

3
Benny Proot

Goedkoper

"Appartementen afbreken om er nieuwe projecten te realiseren, is niet rendabel", pikt Dennis Vanpeperstraete van VPS Bouwmanagement in. "Als we niet hoger kunnen bouwen dan het oorspronkelijke, is het rendement te klein en bovendien moeten alle eigenaars akkoord gaan. Bij een renovatie is dat niet het geval. Renoveren is dus zeker een middel om het wonen aan de kust betaalbaar te houden." Dat staaft Trevor Sparks met een concreet voorbeeld. "Een nieuwbouwappartement van 67 vierkante meter op de Zeedijk in Koksijde kost 515.000 euro. Voor een gelijkaardig appartement op dezelfde locatie, maar uit 1981 betaal je 317.000 euro en als je het voor 75.000 euro renoveert, kom je aan nog geen 400.000 euro. Een appartement uit 1953 kost na renovatie 270.000 euro. Bovendien zijn die appartementen groter, gezien de schaarste aan bouwpercelen vandaag." Renoveren blijkt dus de toekomst te zijn aan de kust, maar ook in het binnenland.


Toch moet die stelling genuanceerd worden, zegt Dajo Hermans van de Confederatie van Immobiliënberoepen. "In heel Vlaanderen zitten we met een oud patrimonium, maar er is daarin wel geïnvesteerd geweest de voorbije jaren. Je mag dus niet stellen dat gebouwen ouder dan dertig jaar helemaal versleten zijn. Toch stimuleren we renoveren en hopen we dat dit mee opgenomen wordt in de hervorming van de woonbonus. We merken dat jonge gezinnen sneller kiezen voor de aankoop van bestaande woningen in plaats van nieuwbouwwoningen."

3
Gudrun Steen

Lees meer