7 De afbraak van het voormalige café Roxy en Hank's Place in de Geraardsbergsestraat is begonnen.
Claudia Van den Houte De afbraak van het voormalige café Roxy en Hank's Place in de Geraardsbergsestraat is begonnen.

Decennialange populaire uitgaansplek tegen de vlakte

Pand van voormalig café Roxy en Hank’s Place wordt afgebroken

Het pand van het voormalige café Roxy, ook nog Hank’s Place geweest, wordt momenteel afgebroken. Het gebouw stond al enkele jaren leeg, maar was jarenlang een populaire plek om uit te gaan. Niet alleen als café, maar ook voor optredens, shows, films, toneel en als dancing.

Al in de jaren 50 was het gebouw in de Geraardsbergsestraat 2 een plaats voor ontspanning en amusement. Heel wat Ninovieters bewaren er dan ook mooie herinneringen aan. Onder hen Marc Wets, de laatste uitbater van café Roxy. “Ik kwam er in mijn jeugdjaren al. Vroeger zag het gebouw er anders uit: in het midden bevond zich een poort, met links een klein huis en rechts het café. Er was ook een podium waarop er toneel werd gespeeld en er werden films gedraaid”, vertelt Wets. “In de jaren zeventig en tachtig vonden er vele optredens plaats. Zo hebben onder meer The Rubettes en de Confetti’s er op het podium gestaan. Er was elke week wel iets te doen. Talrijke fuiven hebben er plaatsgevonden.”

Dancing

In de jaren negentig werd café Roxy omgevormd tot ‘Hank’s Place’ en kon er ook een hapje worden gegeten. “In die periode was de zaal achteraan een dancing. Dancing ‘The Moonlight’ lokte toen veel volk.” In 2008 ging de fuifzaal achteraan het café dicht na een negatief brandweerverslag en klachten rond overlast. Het café bleef wel open. Een jaar later, in 2009, nam Marc Wets het over. Hij keerde terug naar de naam ‘Roxy’. “Ik heb de zaak altijd graag opengehouden. Het was een magnifiek café, het ontwerp gebaseerd op de tv-reeks ‘Cheers’. Tijdens de jaarmarkt en de belanofeesten was het hier over de koppen lopen. Maar grote cafés zoals Roxy, met honderd zitplaatsen, elk weekend vol krijgen is in deze tijd niet meer evident. Vroeger leefde de Geraardsbergsestraat enorm. Op een afstand van 150 meter waren er zeven horecazaken, waaronder Phil’s café, Vickens Place, Tien-Twen, ‘t Geniep, Den Drippel... Nu zijn er maar drie echte cafés meer. Voor de jeugd is er in heel Ninove bijna niets meer, behalve Den Blompot. De horecawereld is ook enorm veranderd, met het rookverbod, de controles en om iets te kunnen organiseren komt er heel wat administratie bij kijken.”

“Daarnaast moesten er instandhoudingswerken en ingrepen op vlak van isolatie en geluid gebeuren aan het café en waren de eigenaars niet meer geïnteresseerd om nog de nodige investering te doen. Ze zeiden dat er geen horeca meer zou komen en dat ik de laatste uitbater zou zijn. Eind april 2015 ben ik ermee gestopt.” Wets begon toen een nieuwe zaak, ‘t Café op de Graanmarkt, in een voormalige bloemenwinkel.

De afbraakwerken zijn momenteel volop aan de gang. Het voormalige café zal plaatsmaken voor een meergezinswoning.

7 Het voormalige café Roxy wordt afgebroken.
Claudia Van den Houte Het voormalige café Roxy wordt afgebroken.
7 Een oude foto van het pand in de Geraardsbergsestraat 2 in Ninove.
FB-groep ‘Ge Zijt Van Ninove Als Ge’ / Slaghmuylder Een oude foto van het pand in de Geraardsbergsestraat 2 in Ninove.
7 Een oude foto van het pand in de Geraardsbergsestraat 2 in Ninove.
FB-groep ‘Ge Zijt Van Ninove Als Ge’ / Slaghmuylder Een oude foto van het pand in de Geraardsbergsestraat 2 in Ninove.
7 Een oude foto van het pand in de Geraardsbergsestraat 2 in Ninove.
FB-groep ‘Ge Zijt Van Ninove Als Ge’ Een oude foto van het pand in de Geraardsbergsestraat 2 in Ninove.
7 Een bal in het voormalige café Roxy.
FB-groep ‘Ge Zijt Van Ninove Als Ge’ Een bal in het voormalige café Roxy.
7 Marc Wets, de laatste uitbater van café Roxy, in zijn huidige zaak 't Café op de Graanmarkt.
Claudia Van den Houte Marc Wets, de laatste uitbater van café Roxy, in zijn huidige zaak 't Café op de Graanmarkt.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer