Op het Ostend Beach Festival werden de meeste beklaagden betrapt.
Benny Proot Op het Ostend Beach Festival werden de meeste beklaagden betrapt.

“Ik wou mijn boete betalen, maar door het bier kon ik de overschrijving niet meer lezen”

26 bezoekers dancefestivals riskeren celstraffen voor drugsbezit

In de rechtbank van Brugge is een themazitting gehouden voor festivalgangers. Op een van de drie grote dancefestivals aan de kust werden ze betrapt met drugs. Op het festival betaalden ze hun onmiddellijke boete niet en daarom werden ze gedagvaard. Nu riskeren ze allemaal een celstraf. Het regende opvallende excuses bij de strafrechter. “Ik wou wel betalen, maar het overschrijvingsformulier in mijn short was door het bier onleesbaar geworden.”

In totaal moeten 26 beklaagden zich verantwoorden. Zij werden allen betrapt op Ostend Beach, Retro Beach in Oostende of op Beachland in Blankenberge. Op alle festivals hanteerde de politie een strikte nultolerantie op het bezit van drugs, en dat werd ook aangekondigd. Op Beachland was het zelfs zo dat de feestvierders hun drugs aan de ingang van het festival vrijwillig konden deponeren in boxen, en geen vervolging riskeerden. Dat was niet zo in Oostende. Eenmaal op het festivalterrein voerde de politie, zowel in uniform als in burger, tal van controles uit. Er werden op voorhand afspraken gemaakt met het parket: indien het om heel kleine hoeveelheden drugs ging, en ook niet álle soorten, en als het duidelijk was dat de drugs voor eigen gebruik waren, konden de betrapten er van afkomen met een boete. 

“Die boetes bedroegen meestal 100 tot 175 euro en konden onmiddellijk aan de betaalterminal bij de politie vereffend worden”, legde de procureur uit. “Wie dat niet kon, kreeg een overschrijvingsformulier mee met een uiterste betaaldatum. Wie dan nog niet betaalde, werd vandaag gedagvaard.” 

Het standaardtarief voor de beklaagden was 3 of 4 maanden cel en 8.000 euro boete, een veelvoud van de eerst aangeboden boete op het festival. Negen beklaagden lieten verstek gaan en zullen dus ook die straf krijgen, eventueel met uitstel. Zes beklaagden vroegen uitstel en hun zaak wordt pas op 14 maart behandeld. Nog eens elf beklaagden stonden wél oog in oog met de rechter, en disten de meest originele excuses op.

Onleesbaar door bier

Pieter C. uit Veurne kwam als eerste aan bod. Hij werd betrapt met een joint op Ostend Beach. “Ik kon toen de 100 euro niet betalen, want ik had geen geld bij. Ik vind het overdreven. Ik had gewoon een joint bij, omdat ik me slecht voelde doordat ik gepest werd op het werk. Ik heb trouwens wél betaald nadien, maar heb mijn overschrijvingsformulier nu niet mee.” 

De man mocht van de rechter meteen naar de bank lopen om een bewijs, en daagde pas twee uur later opnieuw terug op. Michael C. uit Zulte gaf de rechter de origineelste verklaring. Op Ostend Beach had hij 0,2 gram cannabis bij. “Ik wou zeker betalen, maar het overschrijvingsformulier was onleesbaar geworden. Het zat een heel weekend in mijn strandshort, mevrouw de rechter, maar door het vele bier en het feesten kon ik er niks meer van lezen.” C. had geen zin om een werkstraf uit te voeren en riskeert nu dus een celstraf en strafblad. Betrand N. uit Oostende wil dan weer wél een werkstraf. “Drie maanden cel voor 1,4 gram cannabis? Ha ha ha, dat is toch om te lachen, hé?”, vroeg de man zich af. 

“Ik wou zeker betalen, maar het overschrijvingsformulier was onleesbaar geworden. Het zat een heel weekend in mijn strandshort, mevrouw de rechter, maar door het vele bier en het feesten kon ik er niks meer van lezen

Michael C.

Liefdesfeestje op strand  

Cal M. had naast cannabis dan weer een flesje poppers bij zich. “Als je die samen gebruikt met cannabis, hebben ze een versterkend effect, en belandt dit in de bloedsomloop. Blijkbaar is dat vooral goed om een langere roes te hebben bij seksuele betrekkingen. Mijn cliënt had gewoon zin in nog een extra feestje op het strand”, knipoogde zijn advocaat. 

Sommige festivalgangers hadden er een lange reis opzitten om in de Brugse rechtbank te raken. Zo kwam Yassine A. uit Namen, Deboreah G. uit Charleroi, Fabian M. uit Rijsel en Jordan K. legde de langste reis af: hij reisde liefst 240 kilometer vanuit Welkenraedt bij Eupen. “Goed dat je hier bent, maar als je naar de kust kan reizen om drugs te gebruiken, kan je dat ook om hier uitleg te geven”, vond de rechter. De beklaagden kennen hun straf op 10 januari.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer