Vincent Florizoone van Brasserie Albert is een van de initiatiefnemers.
Proot Vincent Florizoone van Brasserie Albert is een van de initiatiefnemers.

13 Michelinsterren in één keuken

IN THERMAE PALACE VERZAMELEN STRAKS 29 BELGISCHE CHEFS

Het Thermae Palace Hotel wordt op zondag 9 december het grootste sterrenrestaurant ter wereld. Maar liefst 29 Belgische chefs, goed voor in totaal 13 Michelinsterren en duizenden Gault&Millau-punten, zullen samen met vijf bartenders unieke gerechten en cocktails serveren.

'Chefs Collective Belgium' is een initiatief van Bruno Timperman van Restaurant Bruut in Brugge en Vincent Florizoone van Brasserie Albert in het Thermae Palace Hotel. Ook het koppel Caroline Poppe en Pascal Vandenheulen van De Pastorie in Zevergem zet zijn schouders onder het project. De collega's springen met het initiatief in de bres voor collega Lode De Roover, chef-kok van het Zeelse Fleur De Lin. "Tijdens onze Mediterranean Food Bash afgelopen zomer vertelde Lode dat hij het zwaar had tijdens de voorbereiding voor de wereldfinale van Bocuse d'Or in Lyon, zeg maar de Olympische Spelen van de gastronomie. Nadien is het idee gegroeid om een vervolg te breien aan de Food Bash en tegelijkertijd onze collega te steunen", licht Vincent Florizoone toe. "Als Lode wint, is hij de beste kok ter wereld. We willen hem nu helpen om deze uitdaging financieel gemakkelijker te maken. Tegelijkertijd is het een gelegenheid om eens samen te komen en samen te koken."


Chefs Collective wil de solidariteit in de sector promoten. "Het is de eerste keer dat we zoiets op poten zetten. Dat is niet zo evident in deze sector, maar elkaar aanmoedigen, steunen en in de bres springen voor collega's moet een evidentie worden. België is al zo'n klein land, en om onze producten, vakmannen, telers en terroir aan de buitenwereld te laten zien, moeten we samenwerken. Het culinair wereldje is aan het veranderen. We hebben nu al een initiatief waarbij we er een paar dagen op uit trekken met enkel chefs. We kunnen dan bijpraten over het werk, eens raad vragen en luisteren hoe collega's bepaalde problemen aanpakken", vertelt de chef, die sinds enkele maanden in Brasserie Albert in de keuken staat.

Halve dag proeven

"Als Lode De Roover wint op de wereldfinale, hebben we hier in België de beste kok ter wereld. Het is opvallend dat iedereen onmiddellijk akkoord ging. Iedereen zal een deel van de opbrengst doorstorten naar Lode." Om het evenement te organiseren is er een samenwerking met commerciële partners zoals Thermae Palace, Horeca Totaal, Badoit, stad Oostende en Gastronello. Voor de ingang betaal je 15 euro. Er is randanimatie met ondermeer dj's. De chefs werken in drie shifts. "De bedoeling is echt dat je hier een halve dag kan proeven bij de beste chefs van ons land. Waar vind je anders 13 sterren bij elkaar? De chefs werken drie uur en wisselen dan af. We zijn hier tenslotte ook om elkaar eens te ontmoeten."

Lees meer