2 Er was veel belangstelling voor de tentoonstelling van Spilliaert
LBB Er was veel belangstelling voor de tentoonstelling van Spilliaert

9.000 bezoekers voor Spilliaert Huis

TENTOONSTELLINGEN GEVEN UNIEKE KANS OM KUNST TE BEWONDEREN

In Het Spilliaert Huis is ruim een jaar na de opening al de derde tentoonstelling van start gegaan. De expo Tussen Eb en Vloed verzamelt een 30-tal unieke werken van de Oostendse kunstenaar Léon Spilliaert met zeezichten. Het Huis kijkt ondertussen tevreden terug op het voorbije jaar en wil in de toekomst nog meer optreden als onderzoekscentrum.

Met zo'n 9000 bezoekers kan het Spilliaert Huis terugkijken op een geslaagd eerste jaar met twee tentoonstellingen.


Afgelopen weekend startte al een derde thematentoonstellingen met zeezichten van Léon Spilliaert. In de westelijke rotonde van de Koninklijke Gaanderijen worden zelfs werken vertoond die curator Anne Adriaens - Pannier nog nooit in het echt had gezien.


Alle werken komen dan ook uit privécollecties en zijn anders nooit te zien voor het grote publiek. Een bezoek aan het Spilliaert Huis is een unieke kans om het werk van de Oostendse kunstenaars beter te leren kennen. "Als jonge man, op zoek naar antwoorden op existentiële vragen, ontdekt Spilliaert in de zee vooral een spiegel van zijn gemoed en een aanzet tot beleving van een mentale vrijheid", legt Anne Adriaens - Pannier uit.

2 Tijdens de expo wordt bij elk schilderij uitleg gegeven.
LBB Tijdens de expo wordt bij elk schilderij uitleg gegeven.

Conceptueel

"Spilliaert heeft in totaal zo'n 4500 werken gemaakt in zijn leven. Hij werkt vlug, vaak met Oost-Indische inkt. Met zijn panoramische blik gaat hij alles betasten. Hij is één van de eerste conceptuele kunstenaars. Hij toont de zee en de dijk vanuit een uniek perspectief. Ook het Royal Palace hotel, ooit een prachtig bouwwerk op de zeedijk van Oostende, komt vaak voor in zijn werk. Een van de werken focust op een stuk uit de omheining. Het is de eerste keer dat ik het werk zelf zie. Ik wist dat het bestond. Het werd in 1974 verkocht. We kiezen bewust om werken van Spilliaert uit privécollecties samen te brengen zodat het publiek een unieke kans krijgt om ze eens te bewonderen", vertelt de curator.

Onderzoekscentrum

Ondernemer Mark Vanmoerkerke zit mee achter het Spilliaert Huis en is tevreden over het aantal bezoekers tot nu toe. "We zitten al aan zo'n 10.000 bezoekers per jaar. Dat cijfers is zeer goed als je bekijkt dat we geen scholieren over de vloer krijgen omdat we enkel in het weekend geopend zijn", licht de ondernemer en uitbater van het Thermae Palace Hotel toe. Ondertussen begint de interesse voor Spilliaert te stijgen.


"We moeten nog zo'n twee jaar werken om de credibiliteit te verhogen en daarna willen we ook een tentoonstelling naar het buitenland sturen." Naast tentoonstellingen organiseren wil het Spilliaert Huis ook als onderzoekscentrum zijn activiteiten uitbouwen.


"Op 7 oktober plannen we al een symposium over de restauratie van werken van Spilliaert. We brengen ook een tweede publicatie uit met het werk van Spilliaert als illustrator", besluit Anne Adriaens-Pannier nog.

Lees meer