De meeste theatervoorstellingen zullen plaatsvinden in Cultureel Centrum De Grote Post.
Foto Proot De meeste theatervoorstellingen zullen plaatsvinden in Cultureel Centrum De Grote Post.

Beste Amateurtheater strijkt neer in Oostende

LOKAAL TALENT TE ZIEN OP LANDJUWEELFESTIVAL

Het Landjuweelfestival, het feest van het Amateurtheater, is dit jaar van 1 tot 5 november te gast in Oostende. Tijdens die week is niet enkel de Landjuweelselectie zelf te zien, maar ook lokaal talent staat op de planken met een nieuwe voorstelling.

Uit tachtig kandidaturen koos een onafhankelijke selectiecommissie acht voorstellingen die je tonen wat voor moois het amateurtheater zoal kan bieden. De Landjuweelselectie kan je volgende week in Oostende ontdekken.

Theaterwandeling

CC De Grote Post, waar de meeste voorstellingen spelen, heeft samen met OPENDOEK ook gezorgd voor een creatie die tijdens het Landjuweelfestival voor het eerst wordt vertoond. Theatermaakster Ineke Nijssen ging daarvoor aan de slag met amateurspelers uit Oostende en omgeving. Het resultaat wordt een theaterwandeling doorheen De Grote Post. Terwijl je allerlei onverwachte hoekjes en kantjes ontdekt van het gebouw, ontmoet je ook de personages. Ineke Nijssen heeft de spelers veel vrijheid gegeven in de zoektocht naar hun personage. Daarbij is ook veel gewerkt met improvisatie om materiaal te verzamelen. Op het einde van de voorstelling komt alles samen. Ook de Oostendse Kries Hoornaert speelt mee.


"Het is een unieke ervaring om kennis te maken met de groteske stijl van Eric Devolder. We zijn vertrokken vanuit een beeld en je groeit in je personage", zegt de Oostendse. "De Grote Post zet uit zichzelf al sterk in op amateurkunsten. Theatergezelschappen van liefhebbers kunnen hier repeteren en spelen. We zijn blij om nu het Landjuweelfestival te mogen ontvangen. Het geeft het Oostendse publiek de kans om te ontdekken wat er leeft op het vlak van amateurtheater in de rest van Vlaanderen en zo kan het CC zijn werking rond amateurkunsten nog opentrekken", vertelt Liv Laveyne van CC De Grote Post.

Fietstochten

Niet alleen de voorstellingen bieden een kans om theaterteksten te ontdekken.


Twee keer tijdens het festival is er 'Stuklezen', een bijzonder gezellige manier om repertoire te leren kennen. In samenwerking met FMDO zijn ook fiets- en wandeltochten uitgewerkt die tegelijk een vertelling zijn. Nieuwe Belgen die in Oostende zijn aangespoeld, leiden je langs de plekken die hun aandacht op de een of andere manier hebben getrokken.


Tickets via landjuweel.opendoek.be.

Lees meer