4 De liftuitgang staat pal voor het raam van Elsie Achtergaele.
Benny Proot De liftuitgang staat pal voor het raam van Elsie Achtergaele.

Daar sta je dan met je zeezicht... Flat in één klap 100.000 euro minder waard door liftuitgang pal voor raam

Een toegangsgebouw voor de ondergrondse zeedijkparking in Oostende zorgt voor problemen. De werken aan het gebouwtje zijn stilgelegd omdat de afwerking niet voldoet aan de vergunning. Ook belemmert de betonnen constructie het zicht op zee van Elsie Achtergaele. Maar daar is wettelijk weinig aan te doen. “Het appartement is nu in een klap 100.000 euro minder waard. Nooit de kans gekregen om bezwaar in te dienen”, zegt Elsie.

Dat de werken aan de liftuitgang ter hoogte van de Louisastraat zijn stilgelegd door het stadsbestuur, is volgens bevoegd schepen Kurt Claeys (Open Vld) wegens een foutieve uitvoering. “De verluchtingsroosters blijken aan de zijkant te zitten, maar moeten volgens de vergunning in het dak zijn verwerkt. Bovendien is het gebouw een tiental centimeter te hoog”, zegt Kurt Claeys. Toch verder werken, betekent een boete van 5.000 euro. Volgens de schepen zijn er intussen nieuwe afspraken gemaakt met de aannemer.

4 De werken werden stilgelegd op bevel van het stadsbestuur.
Benny Proot De werken werden stilgelegd op bevel van het stadsbestuur.

“De aannemer zal de liftuitgang aanpassen conform de afspraken. Het is departement Omgeving van de Vlaamse overheid die na de nodige goedkeuringen het licht opnieuw op groen kan zetten. In tussentijd wordt wel verder gewerkt aan de rest van de zeedijkparking”, aldus Kurt Claeys. De bouw en uitbating van de ondergrondse parking op de zeedijk werd voor 4,75 miljoen euro in concessie gegeven aan firma Castelein uit Veurne, die ook al Kursaalparking uitbaat. Er komen 240 parkings en 50 garageboxen. Eind 2019 zouden werken volledig klaar moeten zijn.

Zeezicht ontnomen 

Het gebouwtje op de zeedijk zorgt echter nog voor meer problemen, niet in het minst voor Elsie Achtergaele (60) en haar moeder. De liftuitgang en de constructie ernaast - om uitlaatgassen af te drijven - belemmert het zeezicht vanuit hun appartement op het gelijkvloers. Maar dat de constructies voor het raam zouden staan, dat stond wél in de vergunning. “Op bewonersvergaderingen werden mijn vader, die inmiddels is overleden, en ik steeds afgescheept met loze argumenten. De vergunning was toen al een voldongen feit en er is nooit kans geweest om een bezwaar in te dienen”, getuigt Elsie.

4 De liftuitgang en de koker met afvoerbuizen voor uitlaatgassen op de zeedijk, nabij de Louisastraat.
Benny Proot De liftuitgang en de koker met afvoerbuizen voor uitlaatgassen op de zeedijk, nabij de Louisastraat.

“We dachten overigens dat het om een glazen kooi ging, maar het blijken plots twee betonnen constructies te zijn. Dat het bovendien zo veel zicht zou wegnemen, zien we nu pas”, aldus de vrouw. Haar ouders zijn er destijds komen wonen voor het zicht op zee. “Mijn moeder is intussen dement en ik ben hier elke dag om voor haar te zorgen. Bij verkoop zal is het appartement meteen 100.000 euro minder waard zijn. Ik dacht hier misschien te komen wonen voor het zicht, maar dat laatste is dus niet meer het geval”, voegt ze eraan toe.

Openbaar Domein

Schepen Kurt Claeys wist naar eigen zeggen pas te laat af van de bezwaren van Elsie. “Tijdens de vergunningsprocedure, waarvoor ik bevoegd ben, zijn er geen opmerkingen of bezwaren binnengekomen. Nadat de vergunning is afgeleverd en uitvoerbaar was, kwam mevrouw Achtergaele bij ons terecht met haar bezorgdheid. Het ontwerpdossier was in handen van Directie Openbaar Domein. Dat er iets fout gelopen is in hun communicatie of inspraak, kan ik niet ontkennen noch bevestigen”, aldus Claeys. De schepen bevoegd voor Openbaar Domein was de voorbije legislatuur Jean Vandecasteele (sp.a), maar is nu vervangen door Björn Anseeuw (N-VA).

4 Elsie Achtergaele werd naar eigen zeggen verkeerd geïnformeerd bij bewonersvergaderingen. Nu staat ze voor een voldongen feit.
Benny Proot Elsie Achtergaele werd naar eigen zeggen verkeerd geïnformeerd bij bewonersvergaderingen. Nu staat ze voor een voldongen feit.

Een blik op de voortgang van de werken is te vinden op deze site van de aannemer Van Laere.

68 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Luk Temmerman

    De architect/ ingenieur en controlerende ambtenaren van de stad zouden aansprakelijk moeten gesteld worden voor het waardevermindering van deze vrouw. Hoe kan je zoiets ontwerpen. Het is voldoende om eens in een paar andere steden te gaan kijken. Maar tja het stadsbestuur zet ook oranje oud ijzer op de dijk.

  • Charlotte De greef

    Open VLD toch... Natuurlijk heeft zo'n bewoner hier bezwaar tegen. Dit zomaar laten doorgaan is schandelijk! Dat is je reinste diefstal! Als die mevrouw en haar vader indertijd op de vergaderingen hebben geprotesteerd en jij hebt daar als burgemeester niets mee gedaan, dan is deze miskleun helemaal jouw schuld. Afbreken die rotzooi, op kosten van de burgemeester!

Lees meer