Joke Schauliege, Charles Devinck en Karel Van Eetvelt onthullen het nieuwe logo van de federatie.
Timmy Van Assche Joke Schauliege, Charles Devinck en Karel Van Eetvelt onthullen het nieuwe logo van de federatie.

Doel: visserijsector nóg beter promoten

VLAAMSE VISHANDELAARS EN MARKTKRAMERS VERENIGEN ZICH IN NIEUWE FEDERATIE

De Vlaamse Federatie van Vishandelaars is de nieuwe beroepsvereniging van zowel kleinhandelaars als ambulante verkopers, zoals marktkramers. "We moeten Noordzeevis nóg meer promoten bij het grote publiek. Hiermee steunen we ook rechtstreeks de visserijsector", stelt voorzitter Charles Devinck.

Tot voor kort had je de Beroepsvereniging van Vishandelaars en de Federatie van Visventers. Ze smelten nu samen tot de Vlaamse Federeatie van Vishandelaars, die meteen ook aangesloten is bij Unizo en samenwerkt met Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing, kortweg VLAM. Er wordt meteen ook een nieuw logo en website gelanceerd. "Onze beroepsvereniging biedt tal van voordelen voor de visverkopers. De belangen worden op nationaal niveau verdedigd en ze krijgen een infofiche op de website www.vishandelaars.be. Zo vinden klanten makkelijk een handelaar in de buurt", stelt federatievoorzitter Charles Devinck.


"Leden kunnen ook een kwaliteitscharter ondertekenen, waarbij ze garanderen over vakkennis te beschikken, advies kunnen verlenen over hoe je vis kuist of bereidt, maar vooral Noordzeevis voorop stellen. Klanten herkennen deelnemende winkels aan een sticker op de etalage."


Naar schatting 250 handelaars zijn nu al lid van Unizo of de federatie. "De resterende 210 zullen we overtuigen om mee in ons project te stappen", aldus Devinck.

Meer promo

Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) wil Noordzeevis nog meer promoten.


"40 procent van de vis wordt gekocht in kleinhandelszaken. Toch zien we dat de Vlaming slechts 1,8 kilogram vis per persoon per jaar eet. Daarbij gaat het enkel en alleen om vis, niet om bijvoorbeeld mosselen, kreeft of garnalen. Dat cijfer mag dus gerust wat omhoog en daar kan de federatie aan meewerken."

"Sector herleeft"

Vlaanderen telt momenteel 460 vismarktkramers en handelszaken. Het beroep lijkt weer in de lift te zitten.


"Vaak gaat het over eenmanszaken, in sommige gevallen over een kmo", merkt Unizo-voorzitter Karel Van Eetvelt op. "Vroeger waren er nog meer handelaars, maar de dalende trend is gestopt. Sterker nog, jaarlijks merken we tussen de 30 en 35 nieuwe starters op. De sector herleeft."


Charles Devinck gaat er dieper op in. "Vroeger vonden viswinkels moeilijker een overnemer, maar dat ligt nu anders. Er is weer goesting om in de sector te ondernemen. Naar schatting 250 handelaars zijn nu al lid van Unizo of de federatie. De resterende 210 zullen we overtuigen om mee in ons project te stappen. Let ook dat deze federatie goed nieuws is voor de Vlaamse vissers. Wanneer wij Noordzeevis zullen promoten via de handelaars, zullen ook de vissers daar hun graantje van kunnen meepikken."

Lees meer