2 John Bolle tijdens één van zijn lessen bij de BB Divers in Thailand.
rv John Bolle tijdens één van zijn lessen bij de BB Divers in Thailand.

Duikers nemen afscheid met 'voorlaatste drink'

OVERLEDEN INSTRUCTEUR JOHN BOLLE WORDT ZATERDAG BEGRAVEN

Twee weken nadat John Bolle, de bekende duiker uit Oostende, is overleden tijdens een duikuitstap, is zijn lichaam gerepatrieerd naar België. Zaterdag kunnen familie en vrienden afscheid nemen en dat doen ze met een 'voorlaatste drink', een favoriete uitspraak van de geliefde duikinstructeur.

John Bolle is op 4 september op 52-jarige leeftijd overleden terwijl hij aan het duiken was in Gulen in Noorwegen. Het nieuws sloeg bij zijn familie, de duikwereld en Oostende in als een bom. Het is nog altijd onduidelijk wat er precies gebeurd is onder water.


"De exacte oorzaak van het spijtige duikongeval zal wellicht altijd een vraagteken blijven. De eerste onderzoeken wezen niet meteen een duidelijke oorzaak aan", laat de familie weten.

2 John Bolle in actie tijdens een van zijn duiken. Hij had er meer dan 7.000 in zijn logboek staan.
rv John Bolle in actie tijdens een van zijn duiken. Hij had er meer dan 7.000 in zijn logboek staan.

Thailand

John en zijn vrouw Adje Klerkx zijn bekende figuren in de duikwereld. John begon op 15-jarige leeftijd met de duiksport en had meer dan 7.000 duiken in zijn logboek staan. Begin 2000 startte hij samen met zijn echtgenote Duikpunt Duikschool. Deze duikschool biedt PADI-duikopleidingen aan. John was een van de eerste Course Directors van België. Dit betekent onder meer dat hij ook andere duikinstructeurs mocht opleiden. In al die jaren leidde hij een honderdtal instructeurs op en leerde nog meer beginnende duikers duiken. Hij trok jaarlijks ook naar Thailand om er een instructeurscursus te geven. Hij gaf de liefde door aan zijn 3 kinderen en hun partners die allen duikers werden.

Verslagenheid groot

John was één van de meest ervaren duikers in ons land. Naast het recreatief scuba diving en het technische duiken, vond hij ook zijn passie in het freediven. Ook in deze discipline behaalde hij het 'instructor trainer brevet'. Duikpunt Duikschool is het eerste PADI freedive center in België. John was ook lesgever bij DAN waar hij zowel duikers maar ook de kandidaat scheepvaartpolitie alles over duikongevallen aanleerde. De verslagenheid in de duikwereld is dan ook groot. John genoot veel aanzien en was een echte mentor voor vele duikinstructeurs van overal ter wereld. Hij was gedreven in het doorgeven van zijn kennis, ervaring en liefde voor het duiken. "Het is hartverwarmend om de vele steunbetuigingen van over heel de wereld op zijn Facebookprofiel te lezen. Zoveel mensen die met en dankzij hem de onderwaterwereld konden verkennen. Zoveel vriendschappen vol mooie herinneringen. John was naast een topduiker bovenal een man met een groot hart", vertelt Heidi Vandenbussche, die namens de familie van John spreekt.

Favoriete uitspraak

Zaterdag geeft de familie een 'voorlaatste' drink. Dit was John zijn favoriete uitspraak. Iedereen is komende zaterdag dan ook welkom op de uitvaartplechtigheid in de Blauwe Toren in Brugge om 13 uur en in Harbours Kitchen Beach aan het strand vanaf 16 uur om herinneringen aan John op te halen.


De familie vraagt om geen bloemen of kransen te voorzien op de uitvaart maar een vrijblijvende donatie te doen aan DAN, een internationale non-profit medische en research organisatie gewijd aan de veiligheid en gezondheid van duikers.

Lees meer