De Koninklijke Gaanderijen zijn nu over de volledige lengte afgesloten met hekken en lint.
Foto LBB De Koninklijke Gaanderijen zijn nu over de volledige lengte afgesloten met hekken en lint.

Gaanderijen zeker drie weken dicht

SCHADE GROTER DAN GEDACHT ONVREDE BIJ THERMAE PALACE HOTEL

De schade aan de Koninklijke Gaanderijen blijkt groter dan gedacht. Daarom blijven ze minstens drie weken volledig afgesloten met hekken. Geen mooi zicht bij de start van het zomerseizoen, en ook voor het Thermae Palace Hotel en Brasserie Albert heeft de ingreep grote gevolgen. "Als een horecazaak er gesloten uitziet, heb je minder klanten", zegt Mark Vanmoerkerke van Thermae Palace Hotel.

 


Nu het zomerseizoen op gang is geschoten, proberen badplaatsen hun troeven zoveel mogelijk in de kijker te zetten. De Koninklijke Gaanderijen laten evenwel allesbehalve een mooie indruk na. De lange gang van zo'n 400 meter werd volledig afgesloten, nadat er vorige week brokstukken naar beneden waren gekomen. "We hebben vorige week een inspectie uitgevoerd en daaruit is gebleken dat er nog meer stukken loszitten of zouden kunnen loskomen. Voor de veiligheid van de bezoekers is daarom beslist om de Gaanderijen helemaal af te zetten. Bedoeling is nu om zo snel mogelijk de volledige lengte grondig te controleren. Er worden ook netten gehangen, zodat er niets kan vallen. En de balken zullen gestut worden", vertelt schepen Martine Lesaffre (Open VLD). De hekken zullen er zeker drie weken staan. "De firma die werken uitvoert, moet nog op zoek naar de juiste materialen. Als alles voorhanden is, zullen deze werken drie weken duren en dan staat alles klaar voor de volgende stap." Ook Lesaffre erkent dat het een ongelukkige timing is. "We beseffen dat hier een hotel uitgebaat wordt, daarom worden de werken zo snel mogelijk uitgevoerd. Maar we moeten de veiligheid voorop stellen."

Echternach

Het terras van Brasserie Albert, dat opgesteld staat in de Gaanderij, is voorlopig ook gesloten. Mark Vanmoerkerke, uitbater van het bijhorende Thermae Palace Hotel, ondervindt nu al de gevolgen. "Als je moeilijk binnen kan in een zaak en het ziet er afgesloten uit, dan komen er ook minder klanten", zegt Vanmoerkerke. "We hebben de stad regelmatig gevraagd wanneer ze iets zou doen aan de situatie. Het is wel positief dat er nu gereageerd wordt. Er is ook afgesproken dat er zo snel mogelijk maatregelen genomen worden, zodat de hekken voor het hotel kunnen verdwijnen. De netten zullen niet echt mooi ogen, maar de mensen zullen zich tenminste wel veilig voelen." Over de toekomstplannen van de stad en de Vlaamse overheid, die als eigenaar het hotel aan een privépartner willen verkopen in ruil voor 10 miljoen euro subsidies, wil Mark Vanmoerkerke weinig kwijt. "Maar het begint steeds meer op de processie van Echternach te gelijken", stelt hij.

Lees meer