Afgelopen zomer is er nog een groot stuk uit het plafond van de Koninklijke Gaanderijen gevallen, waarna ze plaatselijk afgesloten werden.
Foto LBB Afgelopen zomer is er nog een groot stuk uit het plafond van de Koninklijke Gaanderijen gevallen, waarna ze plaatselijk afgesloten werden.

Geld voor restauratie Koninklijke Gaanderijen

In het budget voor 2018 is twee miljoen euro ingeschreven voor de eerste fase van de restauratie van de Koninklijke Gaanderijen. De Gaanderijen verkeren in erbarmelijke staat. Afgelopen zomer werd het bouwwerk al extra gestut nadat er brokstukken naar beneden vielen. De dure, maar broodnodige renovatie zit echter vervat in de procedure om ook het Thermae Palace Hotel te verkopen en restaureren. De kandidaten moeten zowel het hotel als de gaanderijen aanpakken. De zoektocht naar een nieuwe eigenaar en uitbater neemt meer tijd in beslag dan gedacht. Mark Vanmoerkerke, de huidige uitbater en kandidaat-koper, lekte onlangs zelfs zijn plannen voor het gebouw omdat het naar eigen zeggen te lang duurt voor de stad actie onderneemt. Volgens burgemeester Johan Vande Lanotte zal de komende maand beslissend zijn. "De commissie zal binnenkort een uitspraak doen over de ingediende voorstellen. Het is dan aan de stad om een beslissing te nemen. Het is mogelijk dat de commissie alle drie de voorstellen afkeurt."


In het budget van de stad is ook geld voorzien om de restauratiearchitecten en de uitvoeringsdossiers te laten opmaken voor de restauratie van de schuur van de Kinderboerderij en de Oude Watertoren met klimmuur. (LBB)

Lees meer