Het Gentse hof van beroep.
Wannes Nimmegeers Het Gentse hof van beroep.

Hoofdinspecteur in tranen na vrijspraak voor slagen aan KVO-supporter: “Gerechtigheid is geschied”

Een 48-jarige politieman van de Oostendse politie is in het Gentse hof van beroep vrijgesproken voor slagen aan een 22-jarige KVO-supporter na een match tegen Club Brugge in het Breydelstadion drie jaar geleden. “Gerechtigheid is geschied”, zei H.G. met tranen in zijn ogen.

In eerste aanleg kreeg de politieman opschorting van straf. Hij werd schuldig bevonden, maar kreeg geen straf. De politieman ging daartegen in beroep. In het Gentse hof van beroep hield hij zijn onschuld staande, al was er een valse start. Toen de zaak de eerste keer voorkwam, was H.G. nergens te bespeuren. De man werkt intussen voor de voetbalcel in Brussel en zat toen in Rusland voor het WK. Over de feiten was de procureur-generaal destijds duidelijk. “Hij gedroeg zich als een sheriff. Hij is zijn spottersboekje te buiten gegaan met onnodig en disproportioneel geweld.” Toch was de procureur-generaal akkoord met een opschorting van straf. Een commissaris die kwam getuigen, was formeel. “Ik heb gezien dat hij een paar keer in een korte tijdspanne op een supporter sloeg. Hij nam hem bij de kraag en deelde enkele tikken uit met zijn matrak.” 

31 jaar in dienst

De advocaat van de beklaagde vroeg toch de vrijspraak. “Hij heeft geen misdrijf gepleegd, hij had geen wapenstok vast en er was geen geweld.” De agent bleef zelf zijn onschuld volhouden. “Ik ben 31 jaar in dienst en heb een vlekkeloos parcours gelopen. Als ik zo slecht bezig was, dan was ik geen tien jaar spotter geweest.” De man werkt nu voor de voetbalcel in Brussel, waar hij opleiding geeft aan spotters, ook over deontologie. 

De politieagent was aanwezig bij de uitspraak en was achteraf heel opgelucht. “Gerechtigheid is geschied”, zei hij met tranen in de ogen. “Ik heb een lange lijdensweg ondergaan, met alles wat gezegd en geschreven werd. Mijn machtigste wapen blijft mijn scherpe pen. Ik heb niet geslagen met mijn matrak, dat zag je ook op de beelden van in het stadion.”

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer