Rechtbank Kortrijk
Alexander Haezebrouck Rechtbank Kortrijk

Priester riskeert geldboete omdat hij lekkende olietank niet verwijdert

Een 67-jarige priester uit Oostende moest zich maandagmorgen verantwoorden op de rechtbank in Kortrijk omdat hij als bestuurder van de vzw Parochiale Werken Heilig Hart enkele bestuurlijke maatregelen van het stadsbestuur nog altijd niet hebben uitgevoerd. “We mochten niets ondernemen van onze verzekering”, verdedigt priester Antoon W. zich.

Eind 2015 liep een woning vlakbij de parochiezaal schade op door een olielek. Onderzoek wees uit dat een oude ondergrondse mazouttank van de parochiezaal aan de oorzaak lag. Het stadsbestuur van Oostende legde de eigenaar, de vzw Parochiale Werken Heilig Hart, op om de bodem te saneren en de tank te verwijderen. Dat gebeurde tot op vandaag nog altijd niet en dus dagvaardde het parket de priester en nog een lid van de vzw die zich had voorgedragen om het dossier te behandelen. “Ze hebben wel degelijk alles gedaan om het probleem opgelost te krijgen, maar ze mochten niets ondernemen van hun verzekeraar”, pleitte hun advocaat die de opschorting van straf vraagt. “De verzekeraar stelde zelf een deskundige vast en die is van oordeel dat het niet bewezen is dat de schade aan de woning te wijten is door het lek in die mazouttank.” De pastoor zegt dat hij geen werken wou laten uitvoeren tegen het advies van de verzekeraar in met het risico dat de verzekering die kosten dan niet zou dekken. “Ons geld is voor goede doelen bedoeld”, zei Antoon W. Het parket is niet overtuigt en is van oordeel dat de priester, de vzw en de dossierverantwoordelijke moeten veroordeeld worden omdat ze enkele bestuurlijke maatregelen simpelweg niet uitgevoerd hebben. Priester. De vzw riskeert een geldboete van 6.000 euro. Priester Antoon W. riskeert een geldboete van 4.000 euro en de dossierverantwoordelijke 2.800 euro. Vonnis op 11 maart. 

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer