2 De Oostendse afdeling van Howest.
Benny Proot De Oostendse afdeling van Howest.

Stad wil behoud opleiding Howest

GEMEENTERAAD STEUNT SCHEPENCOLLEGE IN PROTEST TEGEN GEDEELTELIJKE VERHUIZING

De stad Oostende is boos. Ondanks eerdere beloftes heeft de Hogeschool West-Vlaanderen (Howest) een gedeelte van de opleiding 'toegepaste gezondheidswetenschappen' van Oostende naar Brugge verhuisd. Nadat het schepencollege eerder al een protestbrief stuurde, heeft nu ook de gemeenteraad onder impuls van voorzitter Bart Tommelein haar ongenoegen laten blijken.

Het aanbod hoger onderwijs wordt erg mager in Stad aan Zee. Hogeschool West-Vlaanderen haalde in 2009 de opleidingen Sociaal Werk en Verpleegkunde weg. Zo verdwenen 250 studenten en 30 docenten richting Brugge. Howest stelde toen nieuwe opledingen in het vooruitzicht. Enkel bachelor in de toegepaste gezondheidswetenschappen kwam vorig jaar in orde. De opleiding kreeg van de Vlaamse overheid een erkenning hiervoor in Oostende. Sinds begin dit schooljaar is een groot deel van de lessen weliswaar verhuisd naar Brugge.


Het schepencollege liet zijn ongenoegen al blijken in een brief, maar nu schaarde ook de gemeenteraad zich achter het verzet van de stad. De stad wil een van de laatste hogere opleidingen niet zomaar opgeven. Burgemeester Johan Vande Lanotte (sp.a) benadrukt dat de hogeschool de wet overtreedt. "De erkenning slaat op Oostende. We zullen nog contact opnemen met Vlaams minister Crevits om de gedeeltelijke verhuizing aan te kaarten."

2
Anckaert

Specifieke opleidingen

Ook voor gemeenteraadsvoorzitter Bart Tommelein (Open Vld) is hoger onderwijs belangrijk in de stad. "Het is jammer dat onderwijskoepels alle opleidingen willen centraliseren in Brugge en Kortrijk. Voor ons is dat geen goede zaak. Specifieke opleidingen kunnen in Oostende blijven. Een bacheloropleiding in Oostende is ook drempelverlagend voor studenten die het financieel moeilijk hebben elders te studeren. Bovendien merken we dat jonge Oostendenaren die elders studeren daar ook vaak blijven hangen", zegt Tommelein.


Howest verdedigt de beslissing en zegt dat de hogeschool nog voldoende verankerd is in de stad. "We moeten zo efficiënt mogelijk omgaan met de beschikbare middelen volgens de Vlaamse Overheid. Deze beleidsmaatregel dwingt ons dan ook kritisch te kijken naar de manier waarop wij ons onderwijs organiseren", zegt algemeen directeur Lode De Geyter. De opleiding gebruikt de gebouwen in de Leffingestraat vooral voor praktijkmomenten. "Het hoger onderwijs is al lang niet meer te herleiden tot het aanbieden van opleidingen en lessen in klassieke schoolgebouwen. Een hogeschool anno 2015 staat in de samenleving en zoekt maximale connecties met zijn omgeving. Howest doet dat ook in Oostende."

Weinig aanbod

Als Howest de plannen niet meer wijzigt, blijft er nog maar weinig aanbod over in Oostende. Hogeschool Vives verhuist in 2017 verschillende opleidingen binnen het studiegebied Industriële wetenschappen en technologie naar Brugge. De opleiding professionele bachelor in de luchtvaarttechnologie en Bouw blijven wel in Oostende.

Lees meer