Op de Vives-site aan de Troonstraat komt een project met 400 tot 450 woningen.
Foto Proot Op de Vives-site aan de Troonstraat komt een project met 400 tot 450 woningen.

Vastgoedprojecten op hogeschoolsites

BOUWHEER: "BLIJVENDE VRAAG NAAR NIEUWBOUWAPPARTEMENTEN"

De twee sites van hogeschool Vives langs de Troonstraat en de Zeedijk zijn verkocht. Op beide locaties komt een vastgoedproject. Groep Degroote zal tussen de 400 en 450 woningen bouwen langs de Troonstraat. Daarmee zal in de komende 10 à 15 jaar zo'n 3.000 appartementen gebouwd worden op enkele grote sites in de stad.

Vastgoedgroep Degroote kocht de gebouwen van Vives langs de renbaan. De woonruimtes zullen er voornamelijk gericht zijn op deze groene long. "Het zicht is hier fenomenaal en dat maakt het een toplocatie voor een woonproject", vertelt David Degroote. "Er kunnen volgens het Ruimtelijk Uitvoeringsplan tussen de 400 à 450 woningen komen met een maximum bouwhoogte van 14 verdiepingen, dat is vergelijkbaar met de omliggende gebouwen. We voorzien ook een ondergrondse parking voor bewoners en een rotatieparking om de druk op de buurt op te vangen."


Degroote koopt hiermee al zijn tweede grote project in Oostende na de site van de Hotelschool waar ook tussen de 400 à 500 appartementen zullen komen gecombineerd met een hotel en winkels. "Wat de Hotelschool betreft, willen we voor de zomer een bouwaanvraag indienen. Voor de site van Vives zouden we graag begin 2019 beginnen bouwen. Dat zal in 4 of 5 fasen gebeuren over een periode van 8 jaar tijd."


Ook aan de overkant werd met Global Estate Group al een koper gevonden, die hier een vastgoedproject wil realiseren. Dat betekent dat er samen met de ontwikkeling van O'Sea op de site Mediacenter met 700 woningen en de twee projecten van Burco Coast en Versluys op de Oosteroever met zo'n 1200 woningen de komende jaren heel wat zal gebouwd worden in Oostende.


Toch heeft David Degroote er alle vertrouwen in dat er geen overaanbod wordt gecreëerd. "Op dit moment worden er 1200 appartementen verkocht per jaar, waarvan ongeveer 500 nieuwbouwappartementen. De vraag naar kwalitatieve nieuwbouw is dan ook groot. Ik heb geen schrik dat het te veel is omdat Oostende een zeer sterke markt is met een verhouding van 79 procent vaste bewoning en slechts 21 procent tweede verblijvers. Bij andere kustgemeenten zit je aan een verhouding van 50 procent waardoor de markt sneller klappen krijgt als er een crisis is", zegt Degroote nog.

Project aankunnen

Schepen Kurt Claeys (Open VLD) heeft nog geen plannen gezien voor de site, maar bevestigt dat er nood is aan extra woonentiteiten. "Deze site zal dergelijk project zeker aankunnen. Het is waarschijnlijk één van de laatste sites waar een groot woonproject zal gerealiseerd worden", aldus Claeys. Ook Filip Dermul van het gelijknamige vastgoedkantoor maakt zich geen zorgen. "Zelfs de grote spelers kunnen dergelijk grote projecten niet op een mum van tijd bouwen. Het tempo van de bouw zal het tempo van de verkoop volgen en omgekeerd. Bovendien zie je dat de druk op de prijzen van herverkoop van oudere appartementen een opportuniteit is qua renovatie. En daar is ook een markt voor. Ik maak me dus geen zorgen voor Oostende", aldus Dermul.

Lees meer