Een simulatiebeeld van de Ensortoren, die wordt gebouwd door Bouwgroep Versluys.
rv Een simulatiebeeld van de Ensortoren, die wordt gebouwd door Bouwgroep Versluys.

Vergunning voor Ensortoren met 26 verdiepingen

PROJECT BOTST OP KRITIEK VAN GROEN EN VZW OOSTENDSE OOSTEROEVER

Het schepencollege heeft maandag een vergunning afgeleverd voor een toren van 26 verdiepingen op de Oosteroever. Tot ongenoegen van de vzw Oostendse Oosteroever, die aanklaagt dat te weinig mensen op de hoogte waren van het openbaar onderzoek. Groen vreest dat het uitzicht van de stad zal lijden onder het project. Bart Versluys, CEO van de gelijknamige bouwgroep, begrijpt de kritiek niet. "Dit wordt het mooiste stukje van Oostende", verweert hij zich.

De Ensortoren komt op de site waar Bouwgroep Versluys al 160 appartementen heeft gebouwd. In de toren komen 110 appartementen. Schepen van Ruimtelijke Ordening Kurt Claeys (Open Vld) bevestigt dat de stad de plannen heeft goedgekeurd.

Meer open ruimte

"De bouwheer maakt met deze plannen de keuze om meer open ruimte te creëren op het gelijkvloers en gaat daarom in de hoogte. Dat is een keuze waar wij achterstaan. Het gebouw zal ongeveer even hoog zijn als de Mast en dat is voor ons de referentie. De plannen zijn volledig volgens de bepalingen van het Ruimtelijk Uitvoeringsplan, waarbij geen maximumhoogte is aangegeven. Er is intensief aan de plannen gewerkt samen met de diensten. Het ontwerp werd aangepast aan de nodige adviezen", zegt de schepen. Ondertussen loopt de verkoop al goed. "We kunnen de vraag op de site amper volgen", zegt CEO Bart Versluys. "Dit jaar dienen we in totaal 5 bouwaanvragen in. We hebben nu al 160 woningen gebouwd en die zijn ook allemaal verkocht. In totaal komen er zo'n duizendtal woningen."


Dit jaar wordt ook nog een vergunning ingediend voor een tweede toren. "De tweede wordt ongeveer even hoog of iets kleiner. We hebben daar nooit een geheim van gemaakt dat er twee zouden komen." De bouw van de Ensor Tower zou, afhankelijk van de verkoop, in mei volgend jaar al kunnen starten en 2,5 jaar duren.

Kritiek

Er komt opnieuw kritiek op de bouwplannen. Onder meer de vzw Oostendse Oosteroever haalt hard uit.


"De 'Ensor Tower' zal slechts acht bouwlagen minder tellen dan het Europacentrum. Het openbaar onderzoek liep tot en met 14 juli 2017, maar bijna niemand die ervan af wist", zegt voorzitter Johan Smalle. Ook Groen is geen voorstander. "De ontwikkeling van de Oosteroever - en daarmee het uitzicht van onze stad- volledig in handen laten van bouwpromotoren is een stadsbestuur met een hart voor haar stad onwaardig", zegt Wouter De Vriendt.


Versluys vindt de kritiek vooral zielig. "Wat heeft de vzw Oosteroever al voor Oostende gedaan? Dit wordt het mooiste stukje Oostende. Er zijn hier al 160 gezinnen gelukkig op de site. Ik weet ook niet waarom ze nu kritiek hebben. Er komen in totaal zes dergelijke projecten in Oostende op onder meer de site van het Mediacenter, Hotelschool en in de Hendrik Baelskaai op de site van Burco."

Lees meer