2 De nieuwe kok van Brasserie Albert, Vincent Florizoone.
Benny Proot De nieuwe kok van Brasserie Albert, Vincent Florizoone.

Vincent Florizoone nieuwe chef Brasserie Albert

THERMAE PALACE HOTEL STELT KOK EN EERSTE GERENOVEERDE KAMER VOOR

Uitbater Mark Vanmoerkerke zal 500.000 euro investeren in de vernieuwing van de kamers van het Thermae Palace Hotel. Daarnaast is Vincent Florizoone de nieuwe chef voor Brasserie Albert.

In de voorbije maanden is er al heel wat commotie geweest over de zoektocht naar een private investeerder om de restauratie van het Thermae Palace Hotel, eigendom van de stad Oostende en de Vlaamse Overheid, te financieren. Ook huidige huurder Mark Vanmoerkerke is kandidaat. Ondanks dat de procedure officieel nog altijd loopt, heeft de uitbater beslist om toch al 110 kamers onder handen te nemen.

2 Een nieuwe kamer in het Thermae Palace Hotel.
Benny Proot Een nieuwe kamer in het Thermae Palace Hotel.

Kwalitatieve beleving

"Ik hoor je al denken, is die nu zot geworden? Deze beslissing staat eigenlijk los van de procedure. Zoals de zaken nu lopen, kan het nog twee tot drie jaar duren vooraleer we misschien buiten moeten. We willen deze investering nu doen om onze klanten die in tussentijd komen een kwalitatieve beleving te kunnen aanbieden", zegt Vanmoerkerke. Het gaat dan ook goed met de uitbating. "We hebben in 2018 zeer goede operationele cijfers gehaald. De beste in de afgelopen 25 jaar zelfs. Het is pas sinds de laatste 5 jaar dat er weer positieve resultaten zijn. Vroeger werd er enkel verlies gemaakt. Het hotel kampte met een operationeel verlies van 300.000 euro per jaar. Sinds 2015 halen we een operationele winst van 750.000 euro per jaar. Als we dat cijfer ook in de komende jaren willen halen, moeten we blijven investeren."


De frustratie over het aanslepen van de procedure zit de familie Vanmoerkerke wel hoog. "We zijn al 586 dagen bezig met dit dossier. We hebben al 836 pagina's materiaal aangeleverd en 15 documenten moeten indienen. De renovatie zal zeker 75 miljoen euro kosten. Wij kunnen dat bedrag maar investeren als we eigenaar zijn van het gebouw. In het begin was ik zeer enthousiast over de procedure, maar dat is nu al een pak minder. Voor mij hoeft het al niet meer, maar mijn kinderen zijn wel nog enthousiast."

Don Alfonso

Een andere belangrijke investering is de komst van een nieuwe chef voor Brasserie Albert. Met Vincent Florizoone haalt Thermae Palace een bekende naam binnen. Hij werd opgeleid in toprestaurants Don Alfonso en was de rechterhand van Bruneau. Hij werd al tweemaal verkozen tot beste bierchef ter wereld. "Sinds zijn komst vier maanden geleden zien we al een opmerkelijk verschil in de financiële opbrengst. De mensen komen terug en er zit meer volk in de zaak", klinkt het bij de familie Vanmoerkerke. Florizoone zet in op de klassieke gerechten met producten uit de Noordzee, opgevist door de O.66 Dini.


"De brasserie moet toegankelijk zijn voor iedereen. We gaan voor typische Oostendse gerechten, maar met een hoge kwaliteit. Op de kaart staat onder meer de Sole Ostendaise, naar het originele recept van Auguste Escoffier", vertelt Florizoone.

Lees meer