2 De werken aan de Koninginnelaan zijn gisteren van start gegaan.
Benny Proot De werken aan de Koninginnelaan zijn gisteren van start gegaan.

Wandelpromenade van zee tot 't Bosje

WERKEN AAN LAATSTE STUK KONINGINNELAAN DUREN NOG TOT EIND NOVEMBER

In de Koninginnelaan zijn gisteren de werken gestart aan het stuk tussen de Stijn Streuvelslaan en de Kaïrostraat. Ook het laatste stuk van de laan krijgt nu een wandelpromenade. "Je zal een mooie wandeling kunnen maken van 't Bosje tot aan de zee", zegt schepen Jean Vandecasteele (sp.a).

De voorbije jaren werd de Koninginnelaan al heraangelegd tussen Petit Paris en de Kaïrostraat. Daarna kwam ook het stuk tussen Petit Paris en de Koningin Astridlaan aan de beurt. De stad koos toen voor een brede wandelpromenade en een aparte rijweg. Die keuze wordt nu doorgetrokken, zodat er een promenade ontstaat van de zee tot aan het Maria-Hendrikapark. "De wandelzone komt aan de kant van het ziekenhuis en wordt met een groenzone afgescheiden van de rijweg. Aan de andere kant van de weg zijn er parkeerplaatsen. Er werd ook rekening gehouden met de huidige parkeerplaatsen in de Koninginnelaan. Door de parkeerplaatsen haaks op de rijweg te voorzien, gaan er geen parkeerplaatsen verloren", licht schepen Jean Vandecasteele (sp.a) toe.


Met dit sluitstuk van de heraanleg worden het oorspronkelijke plannen van Leopold II met de Koninginnelaan in ere hersteld. "Je kan een mooie wandeling maken van 't Bosje tot aan de zee." De bomen komen wel niet meer terug: ze waren te ziek. De beelden die de laan sieren, komen wel terug. Ter hoogte van Tennis Club Oostende staan op de middenberm sinds 1981 vier allegorische vrouwenbeelden die staan voor Industrie, Zeevaart, Telefonie en Telegrafie, en Post en Spoorweg. Ze zijn afkomstig van de toren van het neobarokke postgebouw van 1903 dat tijdens WOII vernield werd. "We hebben beslist om de beelden in de Konininginnelaan terug te plaatsen. Waar precies is nog niet beslist", zegt de schepen.

2 Zo zou de wandelpromenade er moeten gaan uitzien.
LBB Zo zou de wandelpromenade er moeten gaan uitzien.

Hinder

De werken zijn intussen gestart ter hoogte van het kruispunt met de Kaïrostraat. Het kruispunt is volledig afgesloten voor het verkeer. De noordzijde van de Koninginnelaan blijft toegankelijk voor het verkeer vanuit de Stijn Streuvelslaan tot aan de laatste doorsteek. Er kan nog aan één zijde geparkeerd worden. In fase 2 worden de rijweg en parkeerplaatsen aangelegd tussen de Kaïrostraat en de Stijn Streuvelslaan. Er zal eenrichtingsverkeer met behoud van parkeerstrook mogelijk zijn vanaf de Stijn Streuvelslaan richting Kaïrostraat. Na het bouwverlof wordt het kruispunt met de Stijn Streuvelslaan heraangelegd. In de Koninginnelaan is er doorgaand verkeer in beide richtingen via de nieuwe rijbaan. In de laatste fase wordt de groen- en voetgangerszone tussen Kaïrostraat en Stijn Streuvelslaan aangelegd met doorgaand verkeer in alle richtingen. Het einde van de werkzaamheden is voorzien voor eind november.

Lees meer